Акценти
Начало / Култура / Забавени заплати и неизплатени добавки отново нажежиха отношенията между Общината и културни институти в Плевен

Забавени заплати и неизплатени добавки отново нажежиха отношенията между Общината и културни институти в Плевен

културни институти среща

Общо събрание днес проведоха Общински хор „Гена Димитрова”, Плевенска филхармония и Духов оркестър, на което се обсъждаха въпроси, свързани с изплащането на заплатите и добавки към тях. Да присъстват на събранието бяха поканени представители на Община Плевен. Отзоваха се ресорният зам.-кмет Стефан Петков, началникът на отдел „Култура и образование” – Соня Маринова, и финансистът на Община Плевен Евгени Генов. Пред тях участниците в събранието – общо около 30-тина човека, поставиха остро въпроса за редовното забавяне изплащането на заплати и аванса към тях. От Общинския хор поискаха отговор защото близо две години не получават увеличение към заплатите си според коефициентите, които са предвидени съгласно подписани  между Община Плевен и Общинския хор правила за формиране на работната заплата според Колективния трудов договор.

Емоционално представителите на трите културни института квалифицираха като умишлено отношението към тях, дори го нарекоха наказание и геноцид. По думите им забавянето на възнагражденията им през последните две години е нещо обичайно. Но нито веднъж нашия работодател, който в случая е кметът на Община Плевен, не се срещна с нас, за да ни обясни защо се бавят парите ни, негодуваха събралите се.

Зам.-кметът Стефан Петков съобщи, че днес вече има превод на забавените заплати за трите културни института. На куп са преведени парите от забавения аванс от месец октомври и заплатата за същия месец. Финансистът на Общината Евгени Генов обясни, че средствата за заплати на Общинския хор, Духовия оркестър и Плевенската филхармония се осигуряват от местните приходи от данъци. „За тази година в бюджета на Община Плевен за издръжка на трите формации са предвидени 1 млн. 100 хил.лв. В края на месец октомври приходите от данъци в Общината са драстично намалени и изпълнението е 75%. Това наложи изпълнението на бюджетите на трите културни института също да бъдат изпълнени на 75%. Затова в края на месец октомври не са осигурени необходимите около 15 000 лв. за аванс и тази сума сега изплащаме заедно с цялото месечно възнаграждение”, обясни Генов.

Въпреки обяснението присъстващите обвиниха Общината в безхаберие в отношението си към хората от сферата на културата, тъй като никой не е счел за нужно да ги уведоми за забавянето на парите им и причините за това. Хористи и музиканти бяха категорични, че техните ръководители отговарят за дейността им, но кметът е техният работодател и от него те очакват отговори на повдигнатите въпроси.

Присъстващите представители на Общината не можаха да дадат отговор на въпроса защо в Общинската хорова формация не получават увеличения към възнагражденията си съгласно договорените коефицинти според КТД. По техни думи за времето от година и осем месеца всеки от тях има да получава между 700 и 1 000 лв. от тези неизплатени увеличения.

Днешното събрание приключи с гласуване на текста на писмо до кмета на Община Плевен проф. Димитър Стойков за подписване на нов КТД с Общинския хор. „Ръководството на Синдикалната Организация на Съюза на българските музикални и танцови дейци ( СБМТД ) към КНСБ в Общински хор „Гена Димитрова” – Плевен, представлявано от Теодор Димитров – Председател на Синдикалната Организация на КНСБ, на основание чл.52, ал.1, т. 1 от Кодекса на труда, Ви отправяме покана – в качеството Ви на работодател, за откриване процедура по преговори за сключване на нов Колективен Трудов Договор”, е записано в писмото. В него от Синдикалната Организация на КНСБ в ОХ „Гена Димитрова” молят да им бъде предоставена необходимата информация за икономическото и финансово състояние на ОХ „Гена Димитрова”, която е необходима за започване на преговори за сключване на Колективния Трудов Договор. Преговорите за нов КТД се предлагат да започнат 10 дни след предоставянето на исканата информация.

 От Духовия оркестър вече са подготвили проект на Колективен трудов договор, който предстои да бъде обсъден. На срещата стана ясно, че той е подготвен по настояване на началника на отдел „Култура” Соня Маринова, която отбеляза, че синдикалната организация на  оркестъра доста е забавила подготвянето му.

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

17 коментари

  1. Ужасни наглеци – не стига, че не ходят на работа, водят се на работа по 4 часа на ден, останалите бии за „самоподготовка“, дрън дрън, през цяклата година им вървят заплати, а те през повечето време са по частни турнета из Европа, ами и мрънкат? Докога ще източват Общината тия? Прав е Чавдар Велинов – тези въобще не трябват на Плевен и тежат с бройката и заплатите си.

  2. Имали в момента хористи и музиканти от Филхармонията на турне? Из Европа? В кои страни? Проверете!!!!Уверете се кога , кои и по-колко пъти годишно ходят в чужбина, как си заслужават заплатите, КОИТО НИЕ С НАШИТЕ ДАНЪЦИ ИМ ИЗПЛАЩАМЕ, А ТЕ ИСКАТ И УВЕЛИЧЕНИЕ???!!!!!!

  3. Хористка

    Как не Ви е срам да пишете глупости и да обиждате,след като нищо не разбирате???Когато колеги са на турне,са в НЕПЛАТЕН отпуск!И не мислете,че е лесно на такова турне-това е къртовски труд,пътуване по цял ден ,всеки ден,гладуване!Принудени сме да ходим,за да издържаме семействата си,защото „тежим“ на общинския бюджет с МИНИМАЛНИ заплати! Освен това,работното ни време е такова за музикантите в цял свят и ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ!Защо не се оплачете на министър-председателя? Сигурна съм,че не сте били на нито един концерт,или спектакъл,защото културен човек не би могъл да говори по този просташки и недостоен начин!

  4. „Хористка“, колко удобно сте пропуснали да си напишете името. Да споменаваш, че някой взема цяла заплата, а работи на половин работен ден всъщност, е просташко? И откога така? Като говорим за къртовски труд защо не излезете на бял свят да видите как хората наистина си изкарват прехраната? Значи вие, високо извисените, ще ми вземате заплати за половин работен ден, а аз ще бачкам по 12-13 часа и през уикенда и ще вземам пак толкова? И понеже не съм съгласна съм простчка? Кой е простакът, госпожо? И поне едно име да бяхте сложили, а, като давате наименования и обиждате хората? Е това сте вие, едни недостойни анонимници

    • от анонимните

      деси, да ти казвам ли колко си тъпа или да ти го спестя?

  5. култура Плевен

    Да, това е СИСТЕМЕН ГЕНОЦИД срещу хората на културата в Плевен! 30 000 лева от общинския бюджет бяха похарчени за асфалтирането на пътеката към плувния басейн, за да мине по нея божеството Борисов. Точно толкова е сумата с която можеше навреме да се компенсират заплатите на артистите. Коментарът е излишен!

  6. Басейнът се ползва от целия град. Вие се слушате сами. Само взимате парите на Плевен, а никой нито ви слуша, нито ви ще. Така че …съдбата ви за мен е ясна, ами не знам тоя кмет защо ви търпи още. Оня предния жена му и шурей му бяха или още са там, за какво ли им е като са баснословно богати, ама този за какво ви търпи? Да се прави на добър? Навсякъде по света като си ненужен и заминаваш по реда си, а вие сте ненужни, поне в тоя огромен състав

  7. Аз говоря с аргументи, а ти ме наричаш тъпа? Това ли ти е аргумента? Определно с този си „аргумент“ доказваш всъщност колко сте ненужни

  8. Финансирането на Плевенската филхармония от Община Плевен са „излишно хвърлени пари на народа”, заяви за infopleven Чавдар Велинов, председател на Постоянната комисия по „Култура и вероизповедения” при Общинския съвет в Плевен и съветник от БСП. Трета поредна година 28 щатни бройки от Филхармонията са подчинени на кмета на Община Плевен като техен работодател, а останалите 44 щата от музикантите се управляват от директора Евлоги Илиев и се финансират от Министерството на културата. Ангажиментът на Общината е да финансира издръжката на 28-те бройки, като сумата е 220 хиляди лева . По думите на Велинов това е била една социална позиция, която кметът Найден Зеленогорски е заел по време на управлението си, за да бъде съхранен културният институт. Положението обаче отдавна се е променило и Филхармонията получава делегиран бюджет от Министреството на културата.

  9. Наблюдател

    Деси е абсолютно права! до кога ще търпим тези хрантутници. от материала става ясно, че те струват на общината 1млн и 100 000 лв. ?!?! какво става бе хора?! какво дават срещу тези огромни средства тези „културтрегери“ на Плевен. защо въобще ги има? това е тотално безобразие. имат и наглостта да тръбят, че пътували по турнете гладувайки. ами кой ги кара? да излизат на свободния пазар и да се оправят като всички други. наистина това е уникална наглост! докога?

  10. плевенчанин

    Къртовски труд???? хахахахаха, ей тази Хористка много ме разсмя! Трябва да ги пуснат само за 1 месец да поработят истинска работа, всеки ден, по 8 часа на ден, на смени и ако може и на норма. И след този 1 месец, сами ще искат да им се намалят заплатите, само и само да си останат хористки.
    Някой беше написал, че по-добре да ги няма, а с тези пари всеки месец да се канят стойностни музиканти в града. Много хубаво предложение!

  11. култура Плевен

    И по твоята мутренска логика „плевенчанино“ трябва да ги няма и софийските културни институти, а с тези пари да се канят музиканти от Виена и Берлин!

  12. Наблюдател

    С ТАКИВА ОГРОМНИ СРЕДСТВА В ПЛЕВЕН МОЖЕ ДА ГЛЕДАМЕ ВЕЛИКОЛЕПНИ ПРОДУКЦИИ А НЕ ТЕЗИ ЖАЛКИ САМОДЕЙЦИ..

  13. До Деси и всички останали тъпунгери, които са срещу музиката и културата като цяло. Драги ми тъпунгери, ако се съкратят колегите от хора и оркестъра, те не биха могли да се ползват от вашите услуги, каквито и да са те, за които вие работите по 8, 10 часа. А парите просто ще се скрият някъде, няма и вие да ги получите. Второ, те ще ви станат и конкуренция, защото лесно се става сервитьор, продавач с малко повече усилие, но за музикант трябват години, и години, и години труд, при това тежък. Физически и психически. Трето, когато гледате телевизия, филми, реклами и т.н. там винаги присъства музика. Откъде се взима тази музика според вас? Това са обучени музиканти, които са учили и поели традицията от миналото. Купуват инструменти, които се произвеждат от майстори, които купуват материали като дърво, метал и т.н. Купуват ноти които се принтират от други компании. Записваме в студия които са оборудвани от компании които произвеждат електроника и в тях също работят хора. За да може после тъпанари като Деси и сие да си пуснат телевизора и да гледат филми, и да разбират от музиката кога е по страшно и кога е по весело. ( и това е само малък и лесносмилаем пример за да можете с вашите прости мозъци да го разберете). Нашата индустрия е много голяма и както ние не можем без другата индустрия така и вие не можете без нашата, колкото и странно да ви звучи.

  14. плевенчанин

    Moмо, не става въпрос за изкуството изобщо. А за тези самодейци хористи, повечето от които не само че нямат музикално образование, ами съм сигурен, че има и такива, които даже нотите не познават.

  15. Няма значение самодейци или не. В един град основният му капитал, това са работещите и учещите хора в него. Стремете се да си задържите този капитал. Те живеят там, харчат си парите там. Основната цел на бюрокрацията е как да привлече нови инвеститори и нови идеи.

  16. плевенски

    деси ,а защо работниците от Паркстрой не са си получили заплатите от декември насам?И те ли са в тежест на града ни?Общината обеща заплати още миналата седмица,а още ги няма!С какво тези хора да хранят семейства?Но иначе искате и поставяте срокове нали?Като не си изпълнявате обещанията е време да си вървите всички от тая червена сграда барабар с кмета,който никой не го иска вече!