Акценти
Начало / Спорт / Елитни състезатели участваха в 35-тия национален турнир по бридж „ГАБИ“

Елитни състезатели участваха в 35-тия национален турнир по бридж „ГАБИ“

бридж

От 21 до 23 ноември Плевен  беше домакин на Националния турнир по спортен бридж „Габи, който се провежда под егидата на Община Плевен. Турнирът се провежда за 35-ти пореден път и с това е уникален в България. А отличната организация от домакините – „Бридж Клуб Плевен“  с  председател Слави Алексиев, прави плевенския турнир един от най-атрактивните в България през последните години.

Това се доказва и от броя на участниците –  над 100  бриджори от София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Враца, Ловеч,Шумен, Попово, Червен бряг, Долни Дъбник, Белене и Плевен.

Между тях личаха имената на почти всички елитни състезатели в българския бридж.

В турнира  по двойки се включиха 42 тандема.Те играха 22 дона в 11 кръга по схема „Мичел“. На първо място се класира двойката Борислав Попов-Георги Караколев (Софив)  със  61 %, следвани от Румен Балджийски-Красимир Ангелов (Ловеч) със 60 %  и  Иван Нанев-Стефан Гунев (София)  със 59 %.

От нашата област участвуваха 12 двойки (9 от Плевен, 2 от Червен Бряг и една от Белен). Двойките Цанко Василев-Станислав Миленков (Долни  Дъбник) и Слави Алексиев-Румен Маринчев (Плевен) може да съжаляват,  след като кръг преди края заемаха първите две места в класирането. За съжаление в последния кръг и двете двойки постигнаха лош резултат и останаха съответно на 7-мо и 8-мо място.

В отборния  турнир се включиха  14 отбора. Те играха „Датска Система“ в 11 кръга по 8 дона, като след 8-я кръг отборите се деляха на А и Б. Награждаваха се първите 4 отбора от А-група и първият от B група. Срещите от първа маса се предаваха на живо по интернет в специализиания сайт за спортен бридж „ВВО“ и бяха надблюдавани от зрители от цял свят.

Тук на първо място се класира отборът на „СКИП“ (Варна),  който набра 120 точки от 220 възможни. Втори със 108 точки е „Керемида“ (София),  а трети е отборът „Радков“ (София) със 135 точки. Соченият за основен фаворит отбор на К1 (София)  остана четвърти. Всички тези отбори бяха съставени основно от най-титулованите състезатели в турнира, като почти всички са представяли България с успех по света. Победителите играха в състав Калин Караколев, Стойчо Босев, Пламен Христор и Илко Попов.

От Плевен участвуваха  четири отбора, като един беше комбиниран с бриджори от Враца. Въпреки че не се наредиха сред призьорите, плевенските отбори не бяха без шансове. Нещо повече – те бяха единствените,  които създадоха затруднения на победителите от СКИП (Варна).Така например отборът на „Сириус“ (Плевен-Враца), в който играха Светлин Антонов и Чавдар Андреев,  постигна два равни мача , една победа и една загуба срещу пебедителите и след 5-ят кръг даже поведоха в класирането. Отборът на „Найтингейл“ (Плевен) също успя да победи победителите и четири кръга преди края бе на второ място. Отборът игра в титулярен състав Слави Алексиев, Румен Маринчев, Златозар Сариев и Юри Николов. За съжаление, поради заетоста на капитана си Слави Алексиев по организацията на турнира, отборът включи като резервна двойка  Стефка Паскалева-Кирил Чолаков (София), която не се представи убедително в срещите си и дръпна отбора назад. Така отборът на „Найтингейл“ остана на 5-то място.В група „Б“ първи се класира отборът на „Балкан“ (Русе-Попово)..

Следващото състезание за плевенските бриджори е кфалификация за „А“-група на държавното отборно първенство, което ще се сътои  от 12 до 14 декември  в град Варна.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...