Акценти
Начало / Спорт / Елитни английски коне в гонка край Горни Дъбник

Елитни английски коне в гонка край Горни Дъбник

Над 30 елитни английски коня пристигнаха в Горни Дъбник за участие в етап от  националното състезание за чистокръвни  коне на затворената писта. Там се проведоха състезания в три гари от по 1200 м.,1600 м. и 2000 м. Зрителита можаха да видят също  надбягване с двуколки с рисаци /вид порода, която върви в тръст/. Подобно състезание се провежда за първи път в Горни Дъбник. Негови организатори бяха клуб по конен спорт „Лавров” и кметство Горни Дъбник.

Състезанието беше открито от кмета на селото Тодор Йорданов, а отец Матей от църквата „Св. Параскева” в селото освети пистата.

В надбягванията се включиха състезатели  на конни клубове от Враца, Борован, Силистра, Балчик,  Русе, Перник, Горни Дъбник и Долни Дъбник.  Първата гара, в която се състезаваха конете и жокеите бе от 1200 м. В нея победител стана кобилата Кербала, с жокей Александър Олегов от  Ставрийска махала.  Второто място грабна кон Томени с жокей Страхил Страхилов, който е малко момче, за което тепърва ще се говори. Собствени на коня е Венцислав Тотов от Долни Дъбник.  На трето място се класира  кон Хладен от клуб Враца с жокей Петьо Веселинов.

Във втората гара от 1600 м. победител стана кобила Ташка с жокей Неждат Изев, от село Мало Рад. Английската кобила е вкарана от Турция и победата й не е случайна.  Второ място в тази гара зае кобила Нощно цвете от Ставийска махала с жокей Александър Олегов. Трети остана кон Гилгамеш, който от няколко години не е бягал, но сега е върнат на пистата от жокея си Георги Бориславов от Перник.  В гарата от  2000 метра безспорен победител стана кон Ориел Байе с жокей Светла Янкова от Борован.  Конят е внесен от Франция, а родословното му дърво е сред най-елитните в Европа. Ориел Байе е внесен в началото на годината, но вече има три извоювани победи в страната.  Второ място грабна кон  Сорела Дар с жокей Сашо Радков, който е най-възрастният  жокей у нас. Трето място зае кон Морсимус от село Искра и Неджат Ижев, който е човекът с най-много чистокръвни английски коне в страната.

Следващата гара бе с двуколки, като в нея безспорен фаворит беше конят от ришиста порода  Акапулко с жокей Стефан Петров от село Брест. Второ място грабна кон Аладин от село Тодорово.

За всички участници в конната надпревара имаше награди, но специалната получи Владислав Иванов от клуб „Лавров”. Също така Владислав ще има честта да съхранява 100-годишното знаме на клуба до следващата година. Светинята му бе връчена лично от кмета на село Горни Дъбник Тодор Йорданов, който пожела още много успехи на състезателя.

Според Георги Жеков, който е коментатор на националните надбягвания за елитни коне в страната затворената писта край Горни Дъбник е в топ 3 на страната.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...