Начало / Икономика / Екоминистър Ивелина Василева: Приоритетно ще продължим да инвестираме в Северозападен регион на България

Екоминистър Ивелина Василева: Приоритетно ще продължим да инвестираме в Северозападен регион на България

Искам да ви уверя, че ще продължаваме да полагаме усилия и приоритетно ще инвестираме в Северозападен регион на България. Това заяви днес в Плевен министърът на околната среда Ивелина Василева при откриването на новоизградената регионална система за управление на отпадъци в регион Плевен. Тя благодари на досегашния екип на Община Плевен за успешната реализация на този мащабен проект, който приключи в рамките на сроковете на ОП „Околна среда” и изрази увереност, че добрата съвместна работа ще продължи и с новото общинско ръководство.

Министър Василева подчерта, че от изграденото регионално депо има много ползи – екологични, социални, икономически. От една страна е закриването на шест стари сметища в региона, а от друга е разкриването на 56 постоянни нови работни места и осигуряване на допълнителни приходи към общинските бюджети. Тя припомни, че по ОП „Околна среда – 2007-2013г.” на територията на област Плевен са инвестирани 220 млн. лв. в реализирането на 19 проекта. Освен мащабният проект за регионалното депо за отпадъци, са изградени две пречиствателни съоръжения, положена е 63 км ВиК мрежа, доставени са 40 нови тролейбуса, за да се подобри градския транспорт на Плевен, изброи министър Василева..

Тя увери, че ще работят заедно и с новото ръководство на Община Плевен за реализацията на мащабния проект за изграждане на ВиК цикъла, покриващ териториите на две общини – Плевен и Долна Митрополия. Всичко, което зависи от МОСВ, ще бъде направено, за да подкрепим усилията за реализирането на този много важен проект, заяви тя.

Регионалната система за управление на отпадъците регион Плевен е 13-тата, която се открива в страната от началото на годината. 70 общини вече имат модерни системи за отпадъци, изградени със средства от ОП „Околна среда”, които обслужват близо 3.5 млн. граждани. В края на годината се предвижда да бъде отчетено закриването и рекултивацията на 37 стари сметища.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...