Акценти
Начало / Общество / Евродепутатът Томислав Дончев: България не я чака нищо добро, ако изгуби битката за създаване на качествен човешки ресурс

Евродепутатът Томислав Дончев: България не я чака нищо добро, ако изгуби битката за създаване на качествен човешки ресурс

Томислав Дончев

Демографската криза в дългосрочен план вероятно е проблем номер едно за България и причината е, че конкуренцията между регионите и между държавите е  не толкова за публично-частните инвестиции, колкото за привличане на „кръв”,  тоест за привличане на качествен човешки ресурс. В момента  България не се справя успешно в тази борба на глобалната конкуренция. Това каза днес в Плевен евродепутатът Томислав Дончев, който посети един от шестте  новопостроени Центрове за настаняване от семеен тип в града ни.

Евродепутатът посочи, че именно демографските процеси са най-точното мерило  за качеството на политиките, които се провеждат. „Доходите не са единственото нещо, което може да накара един млад човек да емигрира. Други важни причини са престъпност, усещане за сигурност, качество на въздух, инфраструктура – тротоари и пътища, наличие на детски градини в близост до дома, паркове, кино, театър. Този спектър от критерии определя дали един човек ще реши да остане да живее тук или ще отиде другаде. Така че каквато и политика да се провежда, никога не бива да се забравя, че тя трябва да е в рамката на дългосрочния приоритет за качествен човешки ресурс. Ако изгубим тази битка, България нищо добро не я чака”, каза Томислав Дончев.

Той подчерта, че всички тези сфери са обект на финансиране от ЕС и от способността ни да ползваме европейските  пари до голяма степен зависят и демографските тенденции.

Държавата трябва да създаде такива условия, че да не си позволява да губи деца – не в чисто физическия смисъл, а като  нормални човешки личности, които могат да се развиват и интегрират в обществото, каза още Томислав Дончев. Той припомни, че когато се заговори за извеждането на децата от институциите в България е имало само шепа ентусиасти, които са вярвали, че това може да се случи. „Подкрепата дойде основно от Европейския съю. Ето защо най-добрата комбинация за България е силен реформаторски устрем, изцяло финансиран с европейски пари”, подчерта евродепутатът.

Център от семеен тип

В шестте центъра за настаняване от семеен тип в Плевен ще бъде осигурен подслон за  84 деца, от тях 72 ще бъдат изведени от специализираните институции и 12 места са предвидени за настаняване  при спешна нужда за деца в риск. Персоналът в шестте центъра ще е общо 94 човека. От тях 13 души ще са помощен персонал, останалите ще са различни специалисти – психолози, педагози, възпитатели и кинезитерапевти. Защитените жилища са изградени с европейски средства в размер на близо 5 млн. лева, припомни кметът проф. Димитър Стойков, който придружаваше евродепутатът.

Кмет - Томислав дончев

 

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...