Начало / Икономика / До края на юли се декларира авансовият данък за второто тримесечие, напомнят данъчните

До края на юли се декларира авансовият данък за второто тримесечие, напомнят данъчните

НАП - Плевен

До края на юли още над 1 500 самоосигуряващи се лица от Плевенския регион, включително земеделски производители, наемодатели и фирми – платци на доходи, задължени да удържат и внасят данъци по реда определен в закона трябва да подадат декларация по чл.55 от ЗДДФЛ и по чл.201 от ЗКПО за доходите получени през месеците април, май и юни в офис Плевен. До момента са приети общо 1380 декларации, 50 процента от тях са подадени по Интернет с електронен подпис. В най-масовия случай декларацията по чл.55 (образец 4001) се подава ако сте наемодател и отдавате помещение под наем на друго физическо лице; или сте самоосигуряващо се лице /нотариуси, адвокати, стоматолози и др./ подавате декларация за авансовия данък за доходите получени през второто тримесечие на 2014 г.

Декларацията по чл.55, ал.1 от ЗДДФЛ и по чл.201, ал.1 от ЗКПО се подава също и от всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък, а именно: доходи по извънтрудови правоотношения или от наем и друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, за които се удържа авансов данък от платеца; доходи, подлежащи на облагане с окончателни данъци по реда на глава шеста от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Това са данъци удържани върху доходите на чуждестранни физически лица (например от възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и други), както върху доходите на местни и чуждестранни физически лица (напр. дивиденти, ликвидационни дялове и др.);
Формулярът се подава и за данъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни дружества, които не са търговци, включително и общините.
Декларацията по чл.55, ал.1 от ЗДДФЛ и по чл.201, ал.1 от ЗКПО може да се подаде: лично или чрез упълномощено лице, по пощата с обратна разписка, или по интернет подписана с електронен подпис. Срокът за плащане на данъка също е 31 юли – срока за подаването на декларацията. Допълнителна информация, клиентите на НАП в Плевен могат да получат на телефон 064/898336 в офиса, както и в сайта на агенцията или на информационен телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор. Работно време на офиса от 9 до 17,30 часа.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...