Начало / Общество / До заплахи със съд се стигна на днешната сесия на Общинския съвет в Плевен

До заплахи със съд се стигна на днешната сесия на Общинския съвет в Плевен

Близо два часа съветниците дебатираха днес по възникналия спор за реализирането на проекта за обновяване на централния градски площад в Плевен. Изслушването започна веднага след приемането на дневния ред на Общински съвет, като страстите се разпалиха и кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков заяви, че ще търси правата си в съда, тъй като за него казаното от ландшафтния архитект на проекта Лидия Христова, е клевета. Опасенията на общинския съветник Мартин Митев от ГЕРБ, че излушването на този въпрос ще бъде политизиран, се оказаха верни. Именно затова той направи процедурно предложение дебатите да бъдат прекратени и старейшините да започнат своята работа по същество. С 19 гласа „за” това предложение бе прието.
Въпреки че се очакваше днес предложение за този дебат да направят съветниците от БСП, техните колеги БНД ги изпревариха и това направи кандидатът за кмет на Плевен Георг Спартански. Своето становище за дейностите по изграждането на новия площад изказаха двамата архитекти, които са автори на проекта за площада – ландшафтен архитект Лидия Христова и архитект Красимир Попов. Двамата специалисти отново представиха своето становище, че кметът на Плевен е поднасял „изкривена, неточна и невярна информация” за изпълнението на проекта. По техни думи има неизпълнени и незавършени задължения и ангажименти на ръководството на Община Плевен по проекта, който е с голяма обществена значимост. Отново бе подчертано, че част от нарушенията в изпълнителските дейности ще са причина Община Плевен да изпита в бъдещата експлоатация сериозни организационни и финансови затруднения.
В отговор на обвинения проф. Стойков обясни, че средствата за изпълнението на проекта са били намалени с 25%, което е наложило някои изменения. Друг е въпросът, че в самите проекти не са били включени някои важни детайли, за които впоследствие Община Плевен е трябвало да доплати. Като такъв пример той посочи хидроизолацията на моста между Мавзолея и читалище „Съгласие”, която е не е била включена в изготвения проект. Кметът на Плевен посочи, че разполага и с документи, които показват, че има наличие на конфликт на интереси, касаещи архитект Красимир Попов. За това ще бъде подаден официално сигнал, за да бъде изяснена ситуацията.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...

Един коментар

  1. За олигофрени ли ни икат тия архитекти? А защо сега чак го казват? Защо досега мълчаха? Близо година след като е готов площада решили да говорят някакви работи? Нали са го предали, одобрили, подписали всичко. Минало и заминало. Разбира се, че въпросът е политически и всичко се случва нарочно сега, преди избори. Според мен тук играят пари и някой търси лесни пари – с една дума докато вземаха пари, архитектите мълчаха, сега са решили да изкарат някоя лесна пачка от друга партия, като се „изкажат“ в „подходящото време“. Е, времето не е подходящо, трябваше миналата есен, не тази.