Начало / Общество / До две седмици се очаква решение дали Община Плевен ще продаде почивната база в Кранево

До две седмици се очаква решение дали Община Плевен ще продаде почивната база в Кранево

На извънсъдебно споразумение относно признаване и заплащане стойността на извършени подобрения в общинския дял на почивната база в Кранево се съгласиха старейшините на вчерашния Общински съвет в Плевен. Това съобщи днес на пресконференция в пресклуба на БТА председателят на местния парламент Дарин Ангелов. Въпросът с бъдещето на базата в Кранево стои на дневен ред пред старейшините и общинската администрация на Плевен от месеци и до момента по него нямаше решение. На сесията кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков внасе две предложения във връзка с проблема, като и двете касаят фирмата “Екогруп“ ЕООД – гр.Добрич, която се явява съсобственик на хотела в центъра на морския курорт. Първото предложение от местната управа бе за даване на съгласието за извънсъдебно споразумение относно стойността на направените подобрения по имота, а второто – за прекратяване на съсобственост между Община Плевен и “Екогруп” ЕООД чрез продажба на общинския дял от хотела в Кранево. И двете бяха приети от съветниците.
Дарин Ангелов обясни, че на „Екогруп“ ще бъде предложена сумата, посочена в експертната оценка, изготвена по искане на Община Плевен, т.е. сумата от 336 375, 38 лв., а не посочените от тях в претенцията 502 000 лв. От своя страна Община Плевен се задължава да плати сумата в срок от 2 месеца, считано от датата на подписване на спогодбата. Със същата извънсъдебна спогодба, „Екогруп“ пък се задължава да заплати отново в срок от 2 месеца, всички задължения, произтичащи от прекратения договор за наем от 5 декември 2012 год., а именно 10 000 лв. без ДДС. Парите са дължими по договора за наем за периода 15 август – 15 септември 2015 год. Освен това, „Екогруп“ ще трябва в същия 2-месечен срок да заплати и дължимите консумативни разходи за ток, вода и др., начислени по партидите на Община Плевен като съсобственик на базата. Приема се, че с изпълнението на настоящата спогодба, двете страни предотвратяват потенциален спор в тази част на отношенията си и същият е окончателно решен.
Старейшините взеха и решение да прекратят съсобствеността с „Екогруп“ ЕООД и да продадат общинския дял от базата на съсобственика, като от определената пазарна стойност на имота от 1 536 225 лв,. ще бъде приспадната сумата за направените подобрения по имота. Така крайната цена, искана от Община Плевен за дела й в почивната база в Кранево, става 1 199 855 лв. без ДДС, от които 544 600 лв. е цената на земята и 655 250 лв. на сградите.
Председателят на Общинския съвет посочи, че приходите на Община Плевен от почивната база в Кранево в момента са около 40 000 лева за сезон. До една-две седмици се очаква да стане ясно дали споразумението ще бъде изпълнено и това ще доведе до решение на проблема с базата и нейното стопанисване.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...