Акценти
Начало / Икономика / Доц. Иван Пачев: Лошата година ще вдигне цената на винените сортове до 1.20 лв. за килограм

Доц. Иван Пачев: Лошата година ще вдигне цената на винените сортове до 1.20 лв. за килограм

доц. Иван ПачевСредната цена  на килограм винено грозде тази година ще достигне 1 лв. за килограм, прогнозира директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен – доц. Иван Пачев.  Като цената на виненото грозде ще се движи между 0.80 и 1.20 лв. за килограм, предвижда специалистът. Причината за по-високата цена е лошата година, която намалява предлагането на грозде.

По думите на доц. Пачев тази година реколтата от грозде в страната ще е с около 30-40 процента по-ниска.  „Чувствително по-ниски добиви ще имат там, където не са третирали лозята с фугинциди. Заради по-малко третиране има изцяло изгубен  добив на грозде. Там, където са третирали над 10 път, са запазили добива на грозде почти 80-90 процента”, обясни доц. Пачев и допълни, че лозята на института също имат поражения, заради многото дъждове тази година. „Но с редовно третиране успяхме да запазим голяма част от реколтата”, похвали се директорът. .

Затова очакват добив от 1 000 кг от декар с десертни лозя и между 800-900 кг от декар с винени лозя. Институтът стопанисва общо 800 дка с лозя. От тях близо половината са винени сортове, а другата половина са колекция от близо  2 000 различни сорта. С тази колекция ИЛВ е единствен на Балканския полуостров и Европа.

ИЛВ Плевен изложба

Днес в Института по лозарство се провежда Открит ден на десертното и виненото грозде. На среща с производители от цялата страна специалисти анализират болестите и неприятелите по лозата.  Отново беше поставен и основният проблем пред лозарите –  необходимостта от по-добро финансиране на сектора. Според доц. Пачев в България трябва да има диференцирано подпомагане на селскостопанските производители, като за производителите на грозде отпусканите от държавата средства трябва да са повече и да са в размер на 100-150 лв. за декар. Той се аргументира с това, че при лозарите голяма част от производството е ръчно, което означава, че е много трудоемко и изисква много средства.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...