Акценти
Начало / Здравеопазване / Дни на открити врати организират в Клиниката по ендокринология на УМБАЛ – Плевен

Дни на открити врати организират в Клиниката по ендокринология на УМБАЛ – Плевен

УМБАЛ - Плевен

По повод Световния ден за борбата с диабета – 14 ноември, Клиниката по ендокринология на УМБАЛ – Плевен организира Дни на открити врати. Кампанията се осъществява с подкрепата на Изпълнителния директор на Университетската болница д-р Наташа Манева.

В рамките на инициативата в три поредни дни – 11-14 ноември 2014 г., в Клиниката по ендокринология ще бъдат провеждани безплатни  измервания на кръвна захар, гликиран хемоглобин,  телесно тегло и обиколка на талията на болните със захарен диабет и ще бъдат давани индивидуални консултации за постигане и поддържане на по-добър метаболитен контрол. Поканени за изследване са пациенти със захарен диабет и  техните близки, и здрави лица  без диабет, които желаят да проверят  нивото на своята кръвна захар и гликиран хемоглобин.

Ще бъдат изнесени три публични общообразователни лекции за пациенти на теми: „Обучение за самоконтрол  на кръвна захар при втори тип захарен  диабет” и „ Диетично хранене при захарен диабет” – на 11 ноември 2014г. и „Грижи за диабетно стъпало” на 12 ноември 2014г. Лекциите в двата дни ще започнат от  11.00 ч. И ще се провеждат в зала  „Парвум” на Учебен корпус, Втора клинична база.

Тази година, под мотото  „Профилактиката има ключово значение”  ще проведе скрининг за захарен диабет и затлъстяване сред учениците от 12 клас в средните образователни училища в гр. Плевен, научихме от началника на клиниката доц. д-р Катя Тодорова.  Кампанията се провежда съвместно с Регионалния инспекторат по образование и просвета и  лекарите-ендокринолози от Университетската клиника по ендокринология и от Детската университетска  клиника по ендокринология, с ръководител доц. д-р Чайка Петрова.

Целта на тази кампания е да се  идентифицират учениците с отклонения в телесното тегло – наднормено и затлъстяване, които са застрашени от бъдещо развитие на втори тип   захарен диабет.

Основание да фокусираме вниманието си към учениците с повишен риск от диабет е, че при една добре организирана профилактика и ранно обхващане на рисковите лица, може  да предотврати развитието на този вид диабет в около 55%-58%, обясни доц. Тодорова.

 На специален фокус ще са учениците, които са болни  с първи тип захарен диабет. Освен изследвания, на тях ще бъдат осъществявани  индивидуални консултации за постигане и поддържане на по-добър метаболитен контрол.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...