Акценти
Начало / Общество / Днес се навършват 75 години от рождението на оперната прима Гена Димитрова

Днес се навършват 75 години от рождението на оперната прима Гена Димитрова

На днешния 6 май се навършват 75 години от рождението на голямата Гена Димитрова.

Гена Мачева Димитрова е българска певица, родена на 6 май 1941 г. в село Беглеж, Плевенско. Началото като певица се поставя още в детските години, когато нейният талант е забелязан от първия й учител по музика – Иван Генков, който й предрича бляскаво бъдеще.

С оперно пеене започва да се занимава в гимназията. Завършва Българската държавна консерватория (1959-1964 г.). С гуменки и почти в носия пристига в София на приемни изпити в Консерваторията. Пее „Хей Балкан ти роден наш“. Приета е веднага. За да може да се издържа, работи като миячка на съдове в стола на Консерваторията, за което е подигравана от по-заможните си колежки.

Въпреки трудностите, Гена Димитрова остава сред себе си богато наследство. Сред него са Абигаиел от „Набуко” на Верди, Амнерис от „Аида” на Верди, Тоска и Турандот от едноименните опери на Пучини, лейди Макбет от „Макбет” на Верди. Излизала е на сцената заедно с Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Лучано Павароти под диригентството на Херберт фон Караян и Рикардо Мути.

Гена Димитрова провежда майсторски класове в консерваториите на Атина, Рим, Будапеща, София и др. Работи с млади таланти, организира техни участия и концерти и участва като изпълнител на техните концерти.

Тя напусна този свят на 11 юни 2005 г., но остави след себе си незабравим спомен за ролите си, които направи по световните оперни сцени.

Прочетете също:

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Ръководството на местната администрация в Плевен възложи проучване на възможността за захранване на Водната каскада ...