Начало / Култура / Днес почитаме Света Екатерина – покровителка на майките

Днес почитаме Света Екатерина – покровителка на майките

Света Екатерина

24 ноември е денят на света великомъченица Екатерина. У нас тя се почита като покровителка на майките. На този ден жените приготвят пресни питки и намазани с мед ги раздават на близки хора за предпазване от болести, за здраве и благополучие.

Света Екатерина е била чудно хубава и изключително мъдра девойка от Александрия.  Тя се противопоставила на беззаконния цар Максимиан – гонител на християните. Когато той събрал народа на своя езически празник и започнало жертвоприношението в храма, Екатерина смело се явила пред него и изобличила лъжливите му идоли. Поразен от знанията й, той организирал диспут с неговите философи. Екатерина  успяла да оспори лъжливостта на езическите богове. Накрая разказала за живота и смъртта на Исуса Христа.  Езическият жрец слушал удивен и се признал за победен. Другите се отказали да продължават спора.

Екатерина така разгневила императора, че била хвърлена в тъмница, където била подложена на жестоки мъчения. Дълго лежала в затвора, преди да бъде обезглавена.

Преданието разказва, че ангели взели тялото й и го отнесли на Синайската планина.  Когато светите й мощи били открити там, вярващи издигнали великолепен манастир.

Днес празнуват: Екатерина, Катерина, Катя и Тина.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...