Акценти
Начало / Любопитно / Днес е Европейският ден на шоколада

Днес е Европейският ден на шоколада

На 7 юли честваме Европейския ден на шоколада. Тази дата не е избрана случайно, тъй като на нея през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад. Затова тя е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник.
Ацтеките са първите хора в света, които са произвеждали хранителен продукт от какаото, като те го наричали “храна на боговете”. Легендата гласи, че ацтеките отглеждали какаовото дърво и то било свещено за тях, защото се считало за подарък от боговете. Зърната, получени от неговия плод, били ползвани не само за обредни пожертвувания, а и за платежно средство. Какаовите зърна били ползвани за приготвянето на местно люто питие с много подправки, което няма нищо общо с вкуса на днешното какао. Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер.
Първоначално, какаовите продукти, основно напитки, не са били подслаждани, а се консумирали “горчиви”. Първото шоколадово блокче е направено едва през 1842 г. от Джон Кадбъри, на когото му хрумнало да направи твърд шоколад. По-късно в Швейцария Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, днес познат като млечен шоколад.
Шоколадът е една от най-популярните храни и няма вероятност някога да излезе от мода. Данните от скорошно проучване показват, че жените предпочитат шоколада пред секса, виното и марковата козметика. И това не е всичко. Най-новите научни изследвания потвърждават ползата от сладкото изкушение за здравето. Анализирайки данните от 8-годишно проучване, обхванало над 19 000 души, специалисти от Германия установиха, че всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Най-полезна е тъмната разновидност на сладкото изкушение. Шоколадът съдържа химикали, известни като флаваноли. Те разширяват кръвоносните съдове в тялото, улесняват преминаването на кръвта през тях и понижават налягането.
Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета в живота си. Повечето хора не съзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло, поради което шоколадът буквално се топи в устата.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...