Начало / Любопитно / Днес е Денят на парковете

Днес е Денят на парковете

IMG_9535Кайлъка
На 28 май се отбелязва Денят на парковете. Този ден се чества по идея на Европейската федерация на националните и природни паркове. През 1999 г. по решение на Министерство на околната среда и водите, датата 28 май е определена за Ден на парковете в България.
Най-често думата парк се използва за място в града с елементи на природна среда, използвано за отдих. В зависимост от начина на използване и географското положение парковете се разделят на няколко вида – ловни паркове и паркове на провинциални имения, публични паркове, провинциални паркове, национални паркове и индустриални паркове.
Обикновено отбелязването на този ден е свързано с различни инициативи, включващи почистването и освежаването на парковете. На територията на страната ни са обособени три национални парка: Национален парк “Рила”, Национален парк “Централен Балкан” и Национален парк “Пирин”. Природните паркове в България от своя страна са: Витоша, Беласица, Българка, Врачански Балкан, Златни пясъци, Персина, Русенски Лом, Странджа планина, Сините камъни и Шуменско плато.
Националните и природни паркове се обявяват с цел да се защитят и запазят области със специфична биологична, естетична и културна дейност. Един от най-важните аспекти на националните системи от защитени територии е процентът, който те заемат от общата територия на страната. Средно за света той е около 5,19% а за България приблизително 4,95%.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...