Начало / Любопитно / Днес е Власовден!

Днес е Власовден!

На 11 февруари се чества празникът Власовден. Той е посветен на здравето на впрегатните волове, кравите и овцете. Църковният християнски празник е наречен на свещеномъченик Власи Севастийски, посечен заради Христа в 312 г., покровител на домашните животни. Според народното вярване името на празника произхожда от болестта влас и раната при зарастването й, засягаща червата и стомаха на животните.
Рано сутринта на този ден жените разнасят по съседите си топли пити, намазани с мед или рачел (сварени в гроздов сок плодове). При раздаването се имитират движенията на животните – мучене, ритане, бодене с рога. От тези действия произлиза и името на този празник в някои области на страната – Муковден. От приготвените хлябове се слага в храната на животните или се поставят след прекадяване в обора на рогата им, преди да се заведат на водопой. В Северозападна България “секат влас” на говедата, като замахването със секирата е придружено от мучене. В Централна България Власовден се празнува и за нивите да не ловят “влас”, т.е. да няма празни класове.

С деня на празника са свързани и някои забрани. Не се меси хляб, за да не се „власява“ брашното, не се впрягат воловете, избягва се работата и строго се спазва празникът от овчарите, за да не са „власати“ – с груба козина, раждащите се агнета.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...