Начало / Икономика / Дисциплинират плевенчани с глоби от 10 до 50 лева

Дисциплинират плевенчани с глоби от 10 до 50 лева

банкнотиКметът на Плевен проф. Димитър Стойков е подготвил предложение до Общинския съвет за приемане на Наредба за допълнение на нормативни актове на Общински съвет – Плевен, която визира размера на санкциите за маловажни административни нарушения. Предложението на кмета е контролните органи да могат да налагат глоби в размер от 10 до 50 лева при установяване на така наречените маловажни административни нарушения. Глобите се налагат на местонарушението като се издава фиш, в който се упоменава името на санкциониращия орган, имената на нарушителя и размерът на глобата.

Вносителят на предложението мотивира промяната от една страна със синхронизиране с изменения в Закона за административните нарушения и наказания, в който размерът на санкциите са посочени точно в този диапазон – 10-50 лв. Административно наказателните разпоредби на действащите в момента разпоредби на Общински съвет – Плевен не съдържат възможност за прилагане на този наказателен способ, се посочва в мотивите на вносителя. С изключение на Наредба 3 за обществения ред при използване на пътни превозни средства на територията на общината, в разпоредбите на която минималните санкции са в размер на 100 лв. Тази сума се явява неоправдано тежко наказание за извършеното нарушение, е посочено в предложението.

Въвеждането на санкция, налагана с фиш, би създало един по-дисциплиниращ механизъм, тъй като глоба в размер от 10 до 50 лв.в настоящата икономическа обстановка не създава за нарушителя непосилно финансово бреме, но поради факта, че не подлежи на обжалване и нейното погасяване е задължително, е предпоставка за всеки нарушител да се въздържа от последващо нарушение, се казва още в мотивите.

Очакваният ефект от налагането на тези санкции е „да се изгради у болшинството членове на общността на естествен рефлекс за въздържане от административни нарушения”.

Глобите от 10 до 50 лева ще се отнасят в случай на маловажни нарушения на конкретни алинеи и членове от Наредба 1 за обществения ред, Наредба 2 за опазване на околната среда, Наредба 3 за опазване на обществения ред  при използване на пътни ппевозни средства на територията на община Плевен, Наредба 4 за рекламната дейност, Наредба 6 за регистрация и отглеждане на кучета, както и за наредби 9, 14, 15 и 23.

При оспорване на нарушението ще се съставя акт за установяване на административно нарушение.

Ако предложеният проект за  Наредба за допълнение на нормативни актове на Община Плевен бъде приет, тя ще влезе в сила до седем дни след публикуването й в местния печат.

 

 

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...