Акценти
Начало / Икономика / Димчо Станев, директор „Обслужване на клиенти“ в ЧЕЗ България: Нямаме притеснение, че сме дали основание за отнемане на лиценза ни

Димчо Станев, директор „Обслужване на клиенти“ в ЧЕЗ България: Нямаме притеснение, че сме дали основание за отнемане на лиценза ни

Г-н Станев, как ще коментирате откритата от ДКЕВР процедура за отнемане на лиценза на ЧЕЗ и другите две DSC08366електроразпределителни компании в страната?

– Аз бих бил малко по-въздържан в оценката дали ще бъде  отнет или не лиценза. Защото, за да бъде отнет лиценза на една компания, трябва да има констатирани  постоянни нарушения. Смея да заявя, че ЧЕЗ, като една от  осемте най-големи енергийни компании  в Европа, не си позволява да предоставя качество на услугата под необходимия минимум. Дори напротив – ние гледаме да сме с резерв отгоре. В резултат на това нямаме притеснение, че сме дали основание да ни бъде отнет лиценза при спазване на всички изисквания за влизане в такава процедура.

Афишираното през последните дни неплащане на сметки към НЕК първо е предмет на търговски дела, а не на лицензията . И второ – спазени са всички законови изисквания, когато компанията е предприемала конкретни мерки. И трето – ако погледнем какво НЕК дължи  на дружествата, ще стане ясно, че от години се опитваме да съберем десетки милиони, а в случая достигат и до стотици милиони лева.

Как обяснявате действията на регулаторната комисия?

– Аз бих реферирал една година назад. Тогавашният  премиер  каза в едно свое изказване, че до довечера отнема лиценза на ЧЕЗ. Започнаха изключително  масирани проверки, които установиха, че няма никакво основание за това.

Искрено се надявам представителите на регулатора и на правителството да имат предвид  този опит, когато правят изявления.

В края на краищата всеки реагира според  информацията, която има, а често тя може да не е достатъчна. В момента се хвърлят много сериозни думи, дори се говори за национализация на енергодружествата, но никой досега не е казал, че това ще стане от днес за вчера. Защото всички видяха, че миналия път отне шест месеца проучването доколко има основание за отнемане на лиценз. Искрено се надявам и сега здравият разум да надделее над емоциите.

В тази ситуация могат ли да бъдат спокойни потребителите, г-н Станев?

– Категорично нашите клиенти  могат да бъдат спокойни, защото ние продължаваме да изпълняваме задълженията си.

А ще искате ли увеличение на цената на тока?

– Бих оставил този въпрос за края на месец март, когато ще трябва да кажем конкретни цифри. Но по-скоро ние не държим на увеличение на цената на тока. Ние бихме желали делът на ЧЕЗ да бъде адекватен на разходите и усилията, които се влагат от всички по веригата – от производителите до доставката на електроенергия.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...