Акценти
Начало / Култура / Деян Павлов е новият главен диригент на Плевенската филхармония

Деян Павлов е новият главен диригент на Плевенската филхармония

_p

Деян Павлов е новият главен диригент на Плевенската филхармония, информира за infopleven Евлоги Илиев, директор на културния институт. Почитателите на класическата музика имаха удоволствието да видят първата му изява на плевенска сцена в концерта „Музикални бисери” със солист проф. Анатоли Кръстев, който се състоя снощи в зала „Катя Попова”. Освен изявен професионализъм, Павлов демонстрира и артистичен контакт с публиката, който допринесе за удоволствието от концерта.

Деян Павлов ще бъде назначен от 1 февруари. Изборът му за главен диригент на културния институт е лодкрепен на 100% от Министерството на културата, информира още Илиев. Павлов е работил с филхармоничните оркестри на Пловдив, Русе, Варна. Занимава се и с преподавателска дейност.

Основните изисквания към новия главен диригент на Плевенската филхармония бяха да е доказан професионалист, с многобройни контакти в културните и музикални среди, с амбиции да съдейства за развитието и доказването на оркестъра, да работи еднакво добре както с оркестър, така и с хор. Павлов е отговорил на всички критерии, затова е поканен да заеме поста главен диригент, добави Илиев.

Един от най-важните ангажименти на новия главен диригент и на директора на Плевенската филхармония ще е да възстановят Националния певчески конкурс на името на “Гена Димитрова” през 2015 година. Освен това сцената на Плевенската филхармония целогодишно ще е отворена за изява на млади певци и инструменталисти, лауреати от национални и международни конкурси. Съвместната работа с възпитаници на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” ще стане още по-интензивна.

Деян Павлов ще проведе майсторски клас за диригенти от Италия, който ще се състои в началото на април. Преди  това – през март, ще бъде представен интересен концерт по повод християнския празник Благовещение. В още по-близко бъдеще Деян Павлов ще дирижира концерта на 13 февруари, който е посветен на 90-тата годишнина от рождението на оперната прима Катя Попова и се организира съвместно с Община Плевен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...