Акценти
Начало / Видео / Деца учат тайната в изработването на мартеници (снимки,видео)

Деца учат тайната в изработването на мартеници (снимки,видео)

Защо конецът за мартеницата се пресуква винаги наляво, какво символизират белият и червеният конец, кога се свалят мартеничките и защо се слагат под камък – на всички тези въпроси отговорят етнолозите от отдел „Етнография” на Регионалния исторически музей в Плевен в отворената от днес Работилница за мартеници.

Тя ще работи всеки ден до 26 февруари от 9 до 16 часа и всички желаещи деца от плевенските училища и детски градини могат да се включат в нея.

Сред първите майстори на мартенички днес бяха третокласниците от Езиковата гимназия в Плевен. Етнологът Миглена Николаева запозна децата с традициата при изработването на мартениците. Децата показаха, че добре са запознати с нея и активно се включваха с обяснения, че традицията за мартениците тръгва още от Аспарух и се пренася до днес.

Под напътствията на музейните специалисти децата ще изработят тредиционни мартеници.  Най-сполучливите ще бъдат подредени в изложбен кът в отдел „Етнография” и ще останат там до 25 март, Благовещение, когато традицията повелява мартеницата да бъде свалена.

Следваща Предишна
012рим работилница за мартеници
014работилница за мартеници
017мартеници работилница

019мартеници работилница

Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...