Акценти
Начало / Спорт / Десетки фенове на силовите спортове подкрепиха фаворитите си в Плевен

Десетки фенове на силовите спортове подкрепиха фаворитите си в Плевен

силов спорт

Десетки фенове на мъжката сила подкрепиха фаворитите си в Плевен. Състезанието, организирано от Българската федерация по силови спортове „Стронгмен”, нагорещи емоциите и в пряк, и в преносен смисъл. Безмилостната жега не попречи на мотивацията на 6-мата състезатели, двама от които плевенчани, нито на стоицизма на разнородната публиката, която е подкрепяше с бурни възгласи състезателите.

Кристиян Златков и Петьо Христов
Кристиян Златков (в ляво) и Петьо Христов

Двамата плевенчани Петьо Христов (18 г) и Кристиян Златков (19 г.) въпреки че бяха конкуренти, демонтрираха спортсменски дух и взаимно уважение в дисциплините. Момчетата са най-младите надежди в силовите спортове, като започват преди 2 години като фенове на Федерацията, а вече се състезават и постигат сериозни резултати.

владимир ризов силов спорт
Владимир Ризов

Участниците демонстрираха сила на духа и мускулите си в 6 дисциплини. Изпитание за всички състезатели се оказа тегленето на 16-тонен влекач на трасе от 20 метра, заради неравния терен на улицата до жп гарата, и се наложи тежестта да бъде намалена на 10 тона. Пръв изпробва сили изпълнителният директор на Федерацията Владимир Ризов, който избра Плевен, за да се завърне  в активния спорт след 1,5 година прекъсване на състезателната си дейност. 90% от успеха в тази дисциплина е техника и практиката,  останалото е груба сила, поясниха организаторите.

Кристиян Златков

Кристиян Златков

Останалите състезатели бяха Бойко Лишковски, Мартин Йотов и Владимир Петков. Една от атракциите в многобройните изяви на бойците беше обръщането на 650-килограмов автомобил „Хюндай”, което се прави за пръв път. Преди да стигнат до автомобила момчетата имаха за задача да обърнат по два пъти гуми с тегло 350 кг и 450 кг, като трябваше да се справят с трите препятствия за 90 секунди.

силов спорт

кристиян Златков

Яките момчета демонстрираха мускули и при носенето на кобилица с 300-килограмова тежест и мятаха 150-килограмови чували за време. Състезанието завърши с „камъните на Атлас” – вдигане на топки с тегло от 125 кг до 160 кг на височина от 1 до 1,2 метра.

Шампион от състезанието с 34 точки стана Владимир Ризов. След него се нареди Бойко Лишковски с общ сбор от 32 т. Трето място зае Владимир Петков, а непосредствено след него се нареди Петьо Христов. Пети с 13 т. актив остана плевенчанинът Кристиян Златков, който показа воля и характер, а на шесто място се класира Мартин Йотов.

Кристиян Златков

Кристиян Златков

Активните състезатели по силови спортове в страната са 8  души, като един от най-големите и сериозни атлети дори в световен мащаб е Стоян Тодорчев, който е шесткратен световен и „Гинес” рекордьор. Поради контузия той не успя да участва в състезанието в Плевен.

Владимир Ризов
Владимир Ризов

стронгмен

публика

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...