Начало / Любопитно / Денят на бащата отбелязваме на 26 декември

Денят на бащата отбелязваме на 26 декември

Ден на бащата

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Денят на бащата се празнува в различните страни по различен начин и на различни дати.

Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф — 19 март, но в повечето страни денят на бащата е светски празник. В България се отбелязва на 26 декември – църковния празник Събор на Пресвета Богородица, когато  се чества паметта на Свети Йосиф, на цар Давид и на Яков.

В България е обявен за официален празник от 36-ото Народно събрание на 10 декември 1991 г. По решение на Второто национално общо събрание на съюза „Ние жените за достойнство и равенство“ (28 март 1997) църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус, се отбелязва като празник на бащата.

Международният ден на бащата е честван за първи път през 1909 година. Тогава, на Деня на майката, Сонора Дод от Вашингтон, САЩ, си помислила колко е несправедливо само майките да имат свой празник и организирала такъв за своя баща. Традицията се разраснала и през 1924 година се превърнал в национален ден на бащата. От 1972 г. президентът Никсън го обявил за официален празник и оттогава се чества и по света.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...