Акценти
Начало / Култура / Дебютната книга „Невидими сълзи“ представиха в ХГ „Дарение Светлин Русев”

Дебютната книга „Невидими сълзи“ представиха в ХГ „Дарение Светлин Русев”

Дебютната стихосбирка на плевенската поетеса Ирена Цветкова „Невидими сълзи” бе представена тази вечер в ХГ „Дарение Светлин Русев”. Поетесата откри вечерта със символично поднасяне на букет цветя в памет на своя баща, на когото е посветена и книгата.
С представянето на самата стихосбирка се зае редакторът и рецензент на книгата Лалка Павлова, председател на Дружеството на писателите в Плевен. „Историята на общочовешката култура е доказала, че стойността на творчеството на един автор се оценява най-точно от дистанцията на времето – след десетилетия и столетия. Наличието на талант обаче проличава още в първите му произведения. Смея да кажа, че дебютната книга на Ирена Цветкова „Невидими сълзи“ демонстрира убедително нейната словесна дарба и съм убедена, че добронамереният и безпристрастен читател не може да не го признае. Познавам поетесата още от ученическите й години, чела съм нейни стихотворения по различни поводи, но събрани и подредени в книгата, те придобиват ново звучене, взаимно се допълват и дообогатяват темите, които интерпретират. Ако в прозата писателят може да се скрие зад манталитета, характера, морала и духовността на героя си, в поезията това е невъзможно. Всеки стих е едно дръзко саморазголване на душата, изваждане на показ на най-съкровените мисли и чувства, доверяване и на най-дълбоко пазените тайни на душата на чига голя, в когото вижда изповедник, приятел и брат. То е заявка за готовността да бъде разпънат на кръста на чуждите истини, за да открие чрез страничния поглед онова, което е недостъпно за неговия“, сподели Лалка Павлова за авторката и нейното произведение.
Стихотворенията в книгата са подредени в четири цикъла, като първият от тях – „Погребани въздишки“, най-осезаемо е свързан със заглавието и посвещението на нейния баща, който рано си отива от живота. „В своята първа книга Ирена Цветкова показва умения да си служи и със задължаващата класическа форма по отношение на ритмична стъпка и римови вариации, и с по-свободната форма на белия стих, и със средствата на 8 силабическото стихосложение, характерно за фолклора. Разбира се, както във всяка дебютна книга, и тук можем да открием някои неточности, но по-важното е, че поетесата не само има какво да ни каже, но и го прави с богат и въздействащ с подтекстовите си внушения език“, допълва още рецензентът на дебютната книга.
Официални гости на събитието бяха Трендафил Василев, управител на издателство „Българска книжница“ и Йонита Иванова, директор на отдел „Култура и образование“ в Община Плевен.

Следваща Предишна
Лалка Павлова
книга Ирена Цветкова

книга Ирена Цветкова

книга Ирена Цветкова
книга Ирена Цветкова
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...