Акценти
Начало / Спорт / Двама българи грабнаха сребърни медали на Европейското първенство по супермото

Двама българи грабнаха сребърни медали на Европейското първенство по супермото

СУПЕРМОТО

Завърши европейският шампионат по супермото, както и третият кръг на Източноевропейския шампионат на писта в памет на Димитър Калчев. Състезанието се проведе на трасето в Долна Митрополия. Българинът Хакан Халми (КТМ) не успя да стане европейски шампион в клас SM85, след като днес остана 4-ти и в двата манша и с общ актив от 156 точки остана на точка зад Чан Ончу (Турция), пише sportal.bg. Подкрепян от зрителите по трибуните, Халми даде всичко от себе си, но конкурентите му бяха с една идея по-бързи и не успя да намери място в тройката на днешното състезание. В този клас крайното класиране е: първи – Максимилиан Хофлер (Хусварна), който спечели и 2-та манша, втори остана Чан Ончу (Турция), а трети неговият брат-близнак Дениз Ончу – и двамата с машини КТМ.

В клас SM65 на Източноевропейския шампионат победител стана Андреас Хофлер от Австрия (КТМ), а втори Кристиян Иванов (КТМ). В клас S3 на европейския шампионат по супермото българинът Борислав Стоименов (КТМ) остана втори в генералното подреждане за европейската титла след турчина Асрин Роди Пак (КТМ). Турчинът днес имаше технически проблем и не успя да завърши и в двата манша, но въпреки това точките, които беше събрал до момента, му отредиха европейската титла. Победител в днешното състезаните в този клас стана Мудзихит Зенгин (ТМ), втори Борислав Стоименов (КТМ), трети Веселин Иванов (Кавазаки). В клас SM OPEN от източноевропейския шампионат победител е Александър Георгиев (КТМ), втори Влад Меага (Румъния), а трети Янко Ташев (Хонда).

В отборното класиране на Източноевропейския шампионат първа е България, следвана от Турция и Румъния. В клас SP Junior победител е Милен Георгиев (Априля). В клас SBKS600cc победител е Петър Петров (Ямаха), втори е Далибор Милетич (Сърбия) с Ямаха, а трети Пламен Петров (Кавазаки). В клас SBKS1000cc шампион стана Драган Станкович (Сърбия) с БМВ, втори е Георги Михайлов (Хонда), а трети Петър Тодоров (Хонда). В клас SSP600cc шампион стана Ненад Стоянович, слeдван от Бойков Божинов (Ямаха) и Спасимир Ячков (Хонда).

В най-очаквания старт в клас Superstock1000cc Мартин Чой (БМВ) абсолютно затвърди лидерските качества и спечели убедително надпреварата, като дори направи и рекордно бърза обиколка 1.31.796. В крайното подреждане при 1000 кубиковите машини втори на 15 секунди след Чой остана Велислав Марков с Кавазаки, а трети Красен Кънчев (БМВ). През целия състезателен уикенд времето беше с пилотите и зрителите, дошли да наблюдават състезанието и въпреки горещите температури хората останаха доволни от майсторското каране и феърплея на състезателите, като през двата дни не станаха свидетели на нито един инцидент по трасето.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...