Начало / Любопитно / Да си спомним за маестро Казасян

Да си спомним за маестро Казасян

Вили Казасян

На 8 юли 2008 г. на 74 години умира маестро Вили Казасян. Любимият на всички българи музикант, композитор, аранжор и пианист е роден на 8 декември 1934 г. в София.

Кариерата му е трайно свързана с Бигбенда на БНР, където е последователно пианист, втори диригент и диригент в продължение на 38 години. За по-младото поколение той е духовитият председател на журито в  предаването Мюзик Айдъл в неговото издание от 2008 г.

Вили Казасян е автор на детски песни, филмова музика („Ян Бибиян“, телевизионните – „Неочаквана ваканция“, „Горещи следи“), на музика към театрални спектакли, телевизионни и радиомюзикъли.  Голям е приносът му за първите стъпки и развитието на фестивала „Златният Орфей“ и телевизионния конкурс за естрадни песни „Мелодия на годината“.

Днес няма дете или възрастен, които да не могат да затананикат мелодията на песента „Детство мое”, която Казасян пише за филма „Неочаквана ваканция”.

Маестро Казасян е носител на множество музикални награди, вкл. Сирак Скитник от 2005 г. за цялостен принос към Българското национално радио . Той остава в спомените не само със своя  огромен професионализъм, а и с артистичността си на сцената.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...