Акценти
Начало / Култура / Да върне статута на Плевенска филхармония с открита оперна сцена е основна цел на новия й директор

Да върне статута на Плевенска филхармония с открита оперна сцена е основна цел на новия й директор

Любомир Даковски

Първото нещо, за което ще настоявам пред новото правителство и от което няма да отстъпя, е да бъде върнат статутът на Плевенска филхармония с открита оперна сцена. Това заяви днес пред журналисти в Плевен новоизбраният директор на филхармонията оперният певец Любомир Дяковски. За постигане на тази своя кауза Дяковски очаква подкрепа и от Общинския съвет в Плевен, както и от инициативен комитет, който ще бъде създаден в подкрепа на идеята.

В управленската си програма новият директор е заложил още възстановяването на конкурса за млади оперни изпълнители на името на оперната прима Гена Димитрова. Дяковски обяви, че това ще стане още през месец май следващата година, като в рамките на конкурса ще бъдат проведени курсове за подготовка на млади изпълнители за явяване на конкурси.  Вече съм водил разговори с известни оперни изпълнители, които ще работят безвъзмездно с младите си колеги, обясни Дяковски.

Друга идея на новия директор е в Плевен да се проведе преглед на симфоничните оркестри от страната в края на новия творчески сезон, като от Министерството на културата вече са обещали финансова подкрепа за начинанието, стана ясно от изявлението на Любомир Дяковски.

Заедно с главния диригент Диян Павлов новият директор ще покани да работи като консултант и маестро Йордан Дафов, за да могат да реализират силна репертоарна политика, която да повиши нивото на оркестъра и да върне публиката в залата. С тази цел концертите на филхармонията отново ще бъдат преместени в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие”. Като идеята е след време там да се провеждат и груповите репетиции на оркестъра, обясни Дяковски.

„Работещите в Плевенска филхармония трябва да се чувстват артисти, музиканти и служители с висока обществена репутация, професионално и по възможност финансово удовлетворени от постигнатите резултати от работата на бългалгарска и международна сцена”, е записал в концепцията си за развитие на културния институт Любомир Дяковски. Той заяви, че ще заложи на приемственост в репертоарния план, ще разчита на екипност и лоялност за постигане на общата цел – създаване на имидж на национален и европейски културен институт на Плевенска филхармония.

В управленската си политика Любомир Дяковски е заложил развитие на културен туризъм, организиране на конкурс за малка българска симфонична пиеса, продължаване на връзките с НУИ „Панайот Пипков”  и Общински хор „Гена Димитрова”.  От години имам идея на плевенска сцена да бъдат канени български певци и инструменталисти, които са доказани имена на световните сцени и смятам да я реализирам, за да се докосне плевенската публика до изкуството на най-големите, заяви Дяковски.  А за повишаване професионалното ниво на състава, той вече е водил разговори с изтъкнати инструменталисти, които да проведат опреснителни курсове с оркестрантите.

 

 

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

3 коментари

  1. Нова надежда за Плевенската филхармония. Вижте какво стана в Пловдив само за един сезон. С правилна политика и реклама хората ще се върнат в залата. Успех!

  2. Оркестрант

    КЪДЕ ИЗЧЕЗНАХА ФЕНОВЕТЕ НА ЕВЛОГИ ИЛИЕВ

  3. професионалист

    Много амбициозна програма, ако бъде изпълнена в най-скоро време и ние плевенчани ще можем да се радваме на оперни спектакли на професионално ниво , на интересни концерти и солисти! Това може да направи само истински плевенчанин, не случайно Л. Дяковски е почетен гражданин на града ни! Успех!