Акценти
Начало / Култура / Графити артисти интерпретират Бешков върху 16-метрова стена в центъра на Плевен

Графити артисти интерпретират Бешков върху 16-метрова стена в центъра на Плевен

графити стената

Графити артисти от цялата страна интерпретират рисунка на големия творец Илия Бешков върху 16-метрова стена в центъра на Плевен – до паркинга срещу Драматичния театър. Събитието е част от проект „Плевен през различния поглед на млади артисти от България”, реализиран от фондация „Диря” с управител Гергана Бочева. Информационен сайт infopleven е медиен партньор на културните случвания в рамките на пленера.

графити артисти

След като вчера 16-те артисти от Варна, София, Пловдив, Велико Търново и двамата гости от Турция и Гърция посетиха художествените галерии в града „Колекция Светлин Русев” и „Илия Бешков”, вдъхновението за огромното „платно“ ги намира само. Това е илюстрация на Бешков, изобразяваща дете с войнишки шлем, ботуши и меч, разказа Димитър Механджийски, основно действащо лице сред графити артистите. „Много хубаво контрастират мекотата в рисунъка на детето и грубите военни доспехи. Това много ни хареса и решихме да го включим тук като една голяма основна фигура”, поясни той.

графити проект
Проект на основната фигура.

Творческите задачи са разпределени между 10 графити творци, които ще оживотворят „платното” с размери 16 на 14 метра. Днес авторите полагат цялостната композиция на творбата и скицират всички елементи от нея. Утре ще изработват детайлите, като в края на деня всичко ще е готово. „Стига времето да е с нас”, молят се в един глас творците.

графити артисти

Те бяха изненадани и въодушевени от факта, че днес, 24 юли, е рожденият ден на родения в Долни Дъбник голям български творец Илия Бешков. Оценявайки значението на творчеството му в национален мащаб и особеното му място в културната история на Плевен, младите автори единодушно избират темата на работата си. Освен това засегнатата военна тематика чрез дрехите на детето е символична препратка към всички битки от миналото на града ни.

графити артисти

В огромната композиция вероятно ще бъде вплетен и подходящ текст. Изрисуването на огромната стена бързо се превърна в атракция за плевенчани, които не пропускаха да се информират какво точно се случва тук.

гергана Бочева
Гергана Бочева

графити стената

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

Един коментар

  1. да не заприлича на къщата с „красивите“ „графити“ до паркинга до централния мол, над 10 уродливи и цинични форми, целия град е надраскан от графити майстори, подхранвате улични изкуства на суб-култури лежащи върху криминални и неморални идеи, абе най-доброто, изкуството на комунизма е „едно недоносче“, а светлин русевщината няма край