Акценти
Начало / Култура / Гравюра от 1779 г. показват в галерия „Бешков” за Третата национална среща на музейните специалисти

Гравюра от 1779 г. показват в галерия „Бешков” за Третата национална среща на музейните специалисти

От 14 до 16 октомври в  Плевен ще се проведе Третата национална среща на музейните специалисти на тема: „Съхраняването на националната идентичност и музеите в България като част от устойчивото развитие”. Форумът се организира от Художествена галерия „Илия Бешков”, Регионален исторически музей – Плевен и Община Плевен, в партньорство с Министерство на културата – дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства”.

През 2012 г. е проведена първата национална среща в Националния музей „Земята и хората” в София, като през годините желаещите да участват в тези срещи се увеличават и така се стига до идеята те да се провеждат извън столицата, за да се направят съпричастни към проблемите на музеите общините и другите културни институти, припомни на пресконференция днес Валерия Димитрова, главен експерт от Министерството на културата. По думите й, интересът към тези срещи нараства лавинообразно и на тях се изнасят интересни факти от историята и се представят забравени в архивите документи. По предложение на музейните специалисти започват да се провеждат така наречените междинни, малки срещи, които  обхващат факти и събития от определени исторически периоди. Досега са проведени четири големи и две малки срещи. Плевен ще е домакин на третата малка среща, като за първи път тя ще се проведе в художествен музей, отбеляза Валерия Димитрова и допълни, че за първи път тази година участие са заявили 15 художествени галерии от страната.

IMG_3648гравюра

Общо направените заявки за участие са над 100. В програмата на форума са включени 40 презентации, шест от които ще са от художествени галерии. ХГ „Илия Бешков”  ще участва с презентация и съпътстваща изложба „Отпечатъци на вярата”, която включва щампи и икони от фонда на галерията. Най-старата показана щампа е от 1779 г. от Хилендарския манастир. Уникалното при нея е, че е на български и на гръцки език, обясни директорът на галерията Мирослав Минчев. Изложбата ще бъде представена  на 15 октомври веднага след официалното откриване на националната среща от 9.30 часа в галерията.

Регионалният музей – Плевен също ще участва с презентация на тема „Духовните реликви на РИМ Плевен”, подготвена от Олга Петрова, ръководител направление „История на България 15-19 век“ в музея. Тя ще бъде представена в първия работен ден на срещата – 14 октомври, от 11 часа.

В  последния ден участниците в националната среща ще посетят археологическия обект от античността Улпия Ескус, който ще бъде обект на специална презентация, направена от доц. Гергана Кабакчиева от БАН.

Тези национални срещи са изключително полезни заради обмена на идеи и информация между колегите, изтъкна директорът на РИМ – Плевен – Владимир Найденов. Валерия Димитрова акцентира, че благодарение на тях се е създала музейна общност в страната.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...