Акценти
Начало / Политика / Георг Спартански: Дали ще надделее партийният егоизъм или държавническото мислене зависи създаването на правителство

Георг Спартански: Дали ще надделее партийният егоизъм или държавническото мислене зависи създаването на правителство

Спартански Зеленогорски

Без съмнение, който се нагърби с тежестите на властта в този момент, ще понесе тежки негативи с оглед на ситуацията, в която се намира страната ни. Ако надделее партийният егоизъм, няма да има правителство и ще има нови избори, ако надделее държавническото чувство и съзнанието, че с цената на лични партийни загуби трябва да преведеш държавата до спасителен бряг, тогава ще има правителство. Остава да видим доколко политическата зрялост на отделните партии е достатъчна, за да се изгради коалиционен субект, който да поеме юздите на управлението и да стартира тежките реформи. Този коментар, по повод съставянето на правителство, направи на пресконференция днес Георг Спартански в качеството си на член на Гражданския съвет към Реформаторския блок.

Спартански даде и оценката на Гражданския съвет на следизборната ситуация от гледна точка на постигнатите резултати от основните участници в изборите. Според тази оценка „състоянието по отношение на купения и корпоративния вот е нетърпимо и затова новият парламент трябва да предприеме спешни и значителни законодателни мерки за пресичане на тези позорни практики“.  На второ място той постави проблема с популистките обещания на политици, които все още намират подкрепата на значителна група избиратели.

По отношение на основния  политически опонент в ляво – БСП, изводът е че партията се намира в състояние на свободно падане. Там има тежка организационна криза и предстоят драматични процеси с несигурен изход, посочи Спартански.
АБВ не се оказа възможната лява алтернатива на БСП, въпреки заявката за това и сериозните политически фигури, участвали в създаването й. По наша преценка тя няма и деен потенциал да го направи, подчета Спартански

Що се отнася до ГЕРБ е видно, че партията намалява влиянието си, като  относително стабилно е все още влиянието на харизмата на Бойко Борисов. .При ГЕРБ започна неизбежното обратно броене. Харизмата на Борисов действа все още, но с все по-отслабващ ефект, смята Спартански и като кдоказателство посочи резултатите на ГЕРБ през годините – от 117 депутати през 2009 г., през 97 миналата година,  до 84 при тези парламентарни избори.
На края в анализа Георг Спартански остави Реформаторския блок, за който подчерта, че е единствената формация, която в процентно отношение значително е увеличила резултатите си от предишните избори. Това показва, че има потенциал за развитие, но в същото време посланията на Реформаторския блок все още не са достигнали до избирателите от малките селища, коментира Спартански. Той повдигна проблема с противоречивите и непоследователни послания, които понякога лидерите на отделните партии в Блока отправят. За тяхна чест трябва да се отбележи, че те създават нов повей в политиката да се извиняват за допуснати грешки и то своевременно, което адмирираме и призоваваме и другите българските политици да ги последват, посочи Спартански.

Той изтъкна, че Реформаторският бок и ГЕРБ са опоненти на полето на десния избирател и в този смисъл всяка грешка при едната формация, като при скачени съдове, води до покачване на резултата при другата и обратно. Очевидно е, че в момента при Реформаторския блок има възходящ тренд и обратна тенденция при ГЕРБ, посочи Спартански и допълни, че бъдещето на Реформаторския блок изцяло зависи от неговото единство, последователност в посланията и прозрачност при вземането на решения.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...

Един коментар

  1. Бойко Петров

    Ха , ха . Тези бяха срещу проф. Стойков и Бойко Борисов , но им замириса на дуржавна баница и си забравиха довчерашните хули