Начало / Общество / Георги Първанов в Плевен: В отношенията с Русия няма ляво и дясно, а национални интереси

Георги Първанов в Плевен: В отношенията с Русия няма ляво и дясно, а национални интереси

АБВ Първанов Петков Пантев Антов Горчев

„Тази дискусия е своеобразна реакция на чудовищните  деформации, измишльотини и гигантизирани лъжи по отношение миналото на отношенията между Русия и България. Изглежда значимостта на България вече се свежда до пространство за газови тръби и нищо повече. Тук съм,  за да напомня на мнозината, които до скоро се изкарваха хляба с история на СССР, че има българи, които не могат да възприемат вакханалията от лъжи, която се разпространява по отношение на историята на руско-българските отношения, ролята на Русия в нашето Възраждане, взаимното оплодяване от векове и за векове.  Ние сме тук, за да възстановим онази част от позитивното минало, която днес служи за негативизми в руско-българските отношения“. Това заяви в Плевен историкът проф. Андрей Пантев, който участва в дискусия на тема „Отношенията България – Русия“, инициирана от ПП АБВ. В разговора се включиха още Георги Първанов, президент на Р България (2002 – 2012 г) и председател на партията, зам.-председателят Румен Петков, журналистът Тома Томов, проф. Григор Горчев, член на Гражданския съвет при партията, Цветан Антов, областен координатор, плевенски общественици и др.

първанов пантев горчев

Първанов уточни, че поводът за дискусията са появили се официални материали по темата, в това число и т.нар. отбранителна визия, обявена от министъра на отбраната, характеризираща Русия като заплаха за българската сигурност. „Мина цяла една година, в която видяхме много изяви на български министри – на външните работи, на отбраната и на енергетиката, уви произхождащи от лявото пространство, с ясни знаци на враждебност към Русия. Враждебност, която не ни приляга. От АБВ реагирахме на първите санкции срещу Русия с тезата, че от тях страдат народите, не страдат управниците“, коментира Първанов. Той добави, че на България й приляга да се обяви за преустановяване на санкциите, защото се вижда, че те не само не дават резултати, но имат и обратен ефект относно икономиката на Европа и в частност на региона. „Ние твърдим, че България не може да бъде ястреб в отношенията с Русия. Новата архитектура на Европа не може да бъде насочена срещу Русия. Надявам се това да бъде разбрано от сегашните европейски и световни лидери, защото са твърде много предизвикателствата между големите сили и общности, за да си позволим такова противопоставяне. България трябва да отстоява правото си на по-специфична позиция, когато става дума за Русия“, добави още Първанов. И застъпи тезата, че в отношенията с Русия няма ляво и дясно, а национални интереси, които управляващите трябва да защитят. От АБВ са готови да инициират разговори в тази посока, добави той.

Първанов заяви още, че по стратегически въпроси за страната всяка следващо правителство не трябва да започва на чисто, като зачеркне постигнатото от предходното, както се случи с енергетиката, а да има приемственост. Обобщавайки той добави, че отношенията мажду Русия и Запада ще бъдат възстановени много по-бързо, отколкото между Русия и София.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...