Акценти
Начало / Видео / Георги Милев: Лобистки интереси има зад наредбата за задължителните нивомери

Георги Милев: Лобистки интереси има зад наредбата за задължителните нивомери

Над 1 000 машини от област Плевен – предимно трактори, днес се включиха в националния протест на земеделските производители срещу наредбата, с която се задължават от 1 септември да поставят нивомери и фискални устройства на за отчитане на изразходваното гориво по складовете за съхранение и зареждане със селскостопански горива. Масово струпване на земеделска техника днес в Плевен имаше на бензиностанция „Еко” на изхода за Ловеч, на „Лукойл” преди село Буковлък и на бензиностанция „Шел” на колелото за изхода за София. Освен в Плевен, селскостопанска техника масово зарежда на бензиностанции в Горни Дъбник, Долни Дъбник, в община Червен бряг, Пордим, научихме от Георги Милев, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в Плевен.
Основното искане на селскостопанските производители е да се отмени наредбата, в която се вменява финансово бреме на всеки земеделски производител с над 250 дка обработваема площ да постави нивомер и фискално устройство на съдовете за зареждане на гориво в селскостопанския двор, заяви Георги Милев. Аргументите на финансовото министерство, че така ще се спре контрабандата, са абсолютно несъстоятелни, коментира той и допълни, че е важно да се хване входа, през който влиза контрабандното гориво. Според него зърнопроизводителите са били излъгани от финансовото министерство, че преди да бъде постигнат консенсус, наредбата няма да влиза в сила. Оказва се обаче, че вероломно бяхме изненадани по време на жътва с това решение, за да не можем да реагираме, заяви Милев.
Но реакцията на засегнатите не закъсня. В 10 часа днес трактори нахлуха по бензиностанциите. В цялата страна ситуацията е същата. А заканата е протестите да продължат.
Този абсурден проект не би трябвало да съществува в правния мир, защото след 1 септември, когато наредбата влиза в сила, струпването на селскостопанска техника на бензиностанциите ще е ежедневие, обясни Георги Милев. Той предупреди, че тогава на колонките ще редят всички селскостопански машини , включително комбайни, плугове, всичкия подвижен инвентар преди да отидат на полето ще зареждат на бензиностанциите.
Досега от Асоциацията са провели пет срещи с представители на Министерството на финансите, но вече нямат контакт.
По думите на Георги Милев, това което се иска да бъде направено, на практика е невъзможно да се случи. От една страна е финансовото бреме, тъй като един нивомер с фискално устройство струва между 7 000 и 15 000 лв. От друга страна системите, от които в момента се зареждат селскостопанските машини, не са пригодени да се сложи нивомер и фискални устройства. Това означава още допълнителен разход в рамките на 35000 – 40 000 лв.
Според тези промени във всеки стопански двор трябва да се направи по една лицензирана бензиностанция, подчерта зърнопроизводителят.
„Зад въвеждането на задължителното поставяне на нивомери и фискални устройства прозира чисто лобистки интерес, тъй като в наредбата са посочени само три вида нивомери. При положение, че в държавата се предлагат 23 вида. Прави се държавна поръчка със средства на земеделските производители”, категоричен е Георги Милев.

Следваща Предишна
IMG_1777Георги Милев
IMG_1781трактори пристигане
IMG_1787трактори

IMG_1790трактори
IMG_1796трактори шел
IMG_1786трактор бензиностанция
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...