Акценти
Начало / Култура / Генералният секретар на БАРОК: Ниското заплащане продължава да е основен проблем в сферата на културата

Генералният секретар на БАРОК: Ниското заплащане продължава да е основен проблем в сферата на културата

Момчил Георгиев

Живеем в  среда, която не е дружелюбна към културата и това поставя работодателите, културните дейци и синдикатите от една и съща страна на барикадата.  Това коментира генералният секретар на Българската асоциация на работодателите в областта на културата – Момчил Георгиев, който беше в Плевен по покана на читалище „Съгласие”.  Като основен проблем Георгиев изтъкна ниското заплащане в сферата на култарата. По думите му дейците на културата в България са с по-ниско заплатени не само сравнено с колегите им от европейските страни, а и спрямо съседните на България. В Македония, Албания, Сърбия нивото на заплащане на труда на артисти и музиканти е доста по-високо, коментира Момчил Георгиев.  Като проблем той посочи също и условията на труд,  които не винаги отговарят на европейските стандарти що се отнася до нива на запрашеност, осветеност и пожарна безопасност.

Разбира се има и позитивни страни,  изтъкна главният секретар на БАРОК, посочвайки, че по показател годишен отпуск и отпуск по майчинство сме по-добре в сравнение с европейските страни.

Проблемите пред културните дейци в страната ни ще са обект на разговори и с главният секретар на  Световната  федерация на музикантите Тома Деян, който ще бъде в София  на 31 октомври, информира Момчил Георгиев.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...