Начало / Любопитно / В 20:30 часа гасим осветлението за „Часът на Земята”

В 20:30 часа гасим осветлението за „Часът на Земята”

часът на земята

Точно в 20:30 часа тази вечер милиони хора по целия свят символично ще изгасят осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради ще притъмнеят, за да се включат в традиционната вече инициатива „Часът на Земята”. Това е най-мащабната акция в света и започва през 2007 г. по инициатива на природозащитната организация WWF. Подетото начинание се трансформира в глобално общество, убедено в устойчивото бъдеще на планетата. „Часът на Земята” дава възможност на всеки човек да разбере какво влияние имат малките постъпки върху голямата планета и как може да използва силата си, за да се справи с климатичните промени. Колкото по-голям става „Часът на Земята”, толкова повече излизаме извън демонстрацията на тъмно.

В България тази година „Часът на Земята” е посветен на реките – преграждани, изкопавани и унищожавани. Този избор не е случаен, тъй като от организацията смятат, че през изминалите години българските реки показаха какво означава, когато нарушим тяхното равновесието. Именно за това е време да им отвърнем с грижа, защото сме на път да ги загубим. От WWF напомнят още, че в България няма наредба за това какво минимално количество вода трябва да остава в реките след водохващанията. Една язовирна стена или един недобросъвестен инвеститор са достатъчни, за да пресушат и унищожат цяла река.

„Часът на Земята” се е превърнал в много повече от 60 минути на тъмно, като през последните години резултатите от кампанията стават все по-значими, а участниците в нея – все повече.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...