Акценти
Начало / Култура / В Регионалния музей не желаят Стефка Григорова да им бъде директор

В Регионалния музей не желаят Стефка Григорова да им бъде директор

РИМ

Колективът на Регионалния исторически музей в Плевен за пореден път заявява, че не желае да работи с г-жа Стефка Григорова и че не желае тя да бъде ръководител на тази институция. Това обявиха музейни работници на свикана днес пресконференция, повод за която е възстановяването на Стефка Григорова като директор на Регионалния музей и последвалото ново уволнение със заповед на кмета проф. Димитър Стойков.

Временно изпълняващата длъжността директор Нели Дакова припомни, че още през 2012 г. музейните  работници са събрали подписка, която са внесли при кмета на Община Плевен и с нея са инициирали уволнението на Григорова като директор. Когато тя беше възстановена от съда, колективът отново се надигна и през 2013 г. тя отново беше освободена, изтъкна Дакова.

Но с решение на ВКС от 20 август 2014 г. Григорова беше възстановена на работа, а Регионалният музей трябва да заплати обезщетение на Стефка Григорова в размер на 13 271 лв. Дакова обясни, че всъщност цялата сума,  която музеят трябва да изплати, е над 20 000 лв, тъй като се полагат обезщетения за отпуски, начисляват се лихви.  Срокът за изплащане на тази сума изтича в петък, 29 август. За да не останат музейните служители без заплати, ръководството на музея е поискало от частен съдебен изпълнител изплащането да стане на два транша – единият утре, а следващият – в началото на следващия месец.

Нели Дакова

Нели Дакова обясни още, че възстановяването на Григорова от ВКС прави невалиден провелият се преди няколко месеца конкурс за директор на музея и това налага обявяването на нов, а дотогава ще има временно изпълняващ длъжността. А Владимир Найденов, който спечели конкурса и за кратко беше директор, обясни, че по съвсем „тривиална причина не е временно изпълняващ”. Оказва се ,че проект за разкопки в Рибен, на който той е ръководител, е получил финансиране от Министерството на културата и той е излязъл в отпуск още през месец юли, за да се включи в разкопките, каквито са условията за отпускане на средствата.

На пресконференцията музейните работници още веднъж заявиха, че цялата сага около уволненията на Стефка Григорова не е по политически причини, а заради лошо ръководство и стопанисване на музея, заради оказван психически тормоз и липса на диалогичност с колектива.

Надяваме се най-сетне да се сложи край на тази тегава обстановка, изразиха общо мнение присъстващите на пресконференцията и подчертаха, че не се страхуват от последващи действия от страна на освободената за пореден път директорка на музея.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...