Акценти
Начало / Здравеопазване / В Плевен ще се проведе втора информационна кампания за катаракта и глаукома

В Плевен ще се проведе втора информационна кампания за катаракта и глаукома

Поради големия интерес към информационната кампания за очните заболявания катаракта и глаукома, в Плевен ще се проведе втора такава. Това съобщиха днес организаторите по време на срещата с плевенчани. Залата на хотел „Ростов“ едва успя да събере всички желаещи да получат разяснения за причините за заболяванията, симптомите и начините за лечение.
Информационната кампания е част от националната инициатива „Право на зрение“ 2015 за борба с двете най-често срещани очни заболявания, подкрепена от Пациентска организация „Глаукома“. Организаторите откриха кампанията, посочвайки притеснителни данни за това колко са засегнати от тези очни болести в световен мащаб и у нас. Най-притеснителното е, че над 40% от болните дори не знаят, че имат такъв сериозен проблем.
Кампанията бе насочена най-вече към хората около и над 50-годишна възраст, тъй като те попадат в рискова група. Целта е те да научат повече за двете заболявания, тъй като те са причина номер едно за слепота сред възрастното население. Разяснения по тези теми им дадоха водещите офталмохирурзи д-р Велизар Тодоров, д-р Румен Минков, доц. д-р Десислава Статева, д-р Цветан Каменов и д-р Лина Ралчева.
На срещата всеки посетител получи талон за безплатен скрийнинг, срещу който ще може след предварително записване да бъде прегледан безплатно впоследствие.

Следваща Предишна
лекция глаукома
лекция глаукома
глаукома
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...