Начало / Култура / В Плевен връчиха годишните литературни награди

В Плевен връчиха годишните литературни награди

Награди Рена попова

В ХГ “Дарение Светлин Русев” се състоя церемонията по връчване на годишните литературни награди “Рена Попова” на Дружеството на писателите в Плевен. Наградите са за литературна продукция на плевенските писатели, излязла през предходната година. През 2013 година плевенските автори издадоха десет поетични, две прозаични, две преводни и две книги с детска поезия. Всички те участваха в класирането за годишните литературни награди, които се връчват по традиция в навечерието на Деня на будителите. Специално жури, с председател писателят Георги Стойков и членове Вера Стефанова – поет и Цветан Розов – хуморист, оцениха книгите според Статута за литературните награди.

Награди Рена попова (2)

Голямата награда “Рена Попова”, за цялостно литературно творчество, журито определи за Лалка Павлова, която е и председател на Дружеството на писателите в Плевен – за книгата и с избрана поезия “Ранени думи”. Същият ден Лалка Павлова получи и награда на Съюза на българските писатели за Деня на будителите. През тази година поетесата е юбиляр.

Награди Рена попова

Годишната литературна награда за ПОЕЗИЯ бе дадена, за книгата “И си отива Август”, на поетесата Татяна Любенова;  за ПРОЗА – призът получи Иван Стефанов за книгата си с разкази “Силуети”. В раздел КНИГИ ЗА ДЕЦА наградата бе за Веселин Чернялски за книгата му “Гнездо на песента”. За ПУБЛИЦИСТИКА И ПРЕВОДИ –  наградата отиде при Христо Ганов, който е почетен член на Дружеството на писателите в Плевен, доскорошен главен редактор на алманах “Мизия” и настоящ секретар на Съюза на българските писатели, за превода на “Юстинас Марцинкевичус”. В раздел ХУМОР – призът получи Илко Иларионов за книгата си с хумористични разкази “Убийте артиста”.

Награди Рена попова

С юбилейна грамота по повод 80-годишнината му и със златна значка беше награден поетът хуморист Цветан Розов. Те му бяха присъдени от  Съюза на независимите български писатели.

Цветан Ризов

Наградените автори, както и други творци от сдружението,  прочетоха свои произведения. В церемонията участваха с музикални изпълнения фолклорна група от Центъра за работа с деца в Плевен и народната певица Калинка Рачева.

писатели плевен

 писатели

поетеса

Калинка рачева

певици Нашенчета

 

Текст Татяна Любенова

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...

Един коментар

  1. Красимир Машев

    Честито на наградените! С някои от тях се знаем лично, с други – чрез книгите им, а журито е с по-голям морален и творчески авторитет от политизирания Нобелов комитет, който скача като бълха от Албания (Исмаил Кадаре) в Турция (Орхан Памук), беше и в Румъния, а подмина такива наши великани на духа и изящната словесност като П. П. Славейков, Е. Багряна, двамата Димитровци (Талев и Димов), В. Петров, Й. Радичков. И само тях ли? Ами Яворов? Поради това на Алфред Нобел някои му прощават най-голямото престъпление срещу човечеството, но не и Нобеловите награди за мир, литература, наука…
    Но стига ни и тая награда, че ги имаме. А наградените да почерпят.