Начало / Култура / В Панорамата бе представено издание на „Литературен форум“ за строителите на стария Плевен

В Панорамата бе представено издание на „Литературен форум“ за строителите на стария Плевен

SAM_7475-строители стария плевен

Специализирано издание на вестник „Литературен форум“, посветено на строителите на стария Плевен – фамилиите от Емборе, Македония, преселници в Плевен, бе представено днес в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ Върху 16 страници са поместени повече от 20 публикации и над 60 автентични снимки от стария Плевен. Изданието съдържа документи, спомени, писма. То е дело на специалистите от Венноисторически музеи – Плевен. На събитието бяха народните представители Красимир Каракачанов, Найден Зеленогорски и Борис Ячев, както и потомци на македонски българи, преселници в Плевен. Присъства и издателят на вестника Марин Георгиев.

SAM_7480-строители стария плевенМилко Аспарухов, директор на Военноисторически музеи – Плевен, сподели, че желанието е било да се направи книга за тези родолюбиви българи, дали толкова много на Плевен, но силите са стигнали до издаването на вестник. Това обаче е първа крачка за специалистите и изследователите да се направи нещо по-голямо по темата, допълни той.

Специализираното издание на „Литературен форум“ бе представено подробно от писателя Георги Стойков. Красимир Каракачанов от своя страна отбеляза, че тези над 20 фамилии, преселници от Македония, всъщност са дошли от най-югозападната точка на Балканите, населена с българи. Те биха могли да имат също толкова успешна реализация в Атина, например, намираща се само на 100-150 км от селото им, но са дошли в България и в частност в Плевен, направили са толкова много като културен принос и благотворителност за града, защото са се чувствали българи. Каракачанов разказа и свои впечатления от днешното с. Емборе, където е бил не много отдавна.

Представянето завърши с изпълнения на хора за македонски песни към читалище „Парашкев Цветков“, като културният институт е съорганизатор на събитието.

SAM_7467-строители стария плевен

SAM_7479-строители стария плевен

 

 

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...