Начало / Общество / В малките магазини на област Плевен слънчогледовото олио е най-скъпо

В малките магазини на област Плевен слънчогледовото олио е най-скъпо

В област Плевен е най-голяма разликата между цените на едро и на дребно на рафинираното слънчогледово олио в по-малките магазини. Това сочат данните за средните цени в страната на страницата на Министерство на земеделието и храните.

През периода 27 януари – 3 февруари средните цени на слънчогледовото олио за страната на едро и на дребно в другите търговски обекти (ДТО) се запазват на нивата от предходната седмица. В големите търговски вериги (ГТВ) цените на дребно на слънчогледовото олио се движат в интервала от 2,30 лв./литър до 2,74 лв./литър. При предлагането на дребно в другите търговски обекти средната цена на продукта за страната остава непроменена – 2,61 лв./литър. По области, цените на олиото в по-малките магазини са в диапазона от 2,40 лв./литър (Варна и Смолян) до 2,75 лв./литър в Плевен.

През наблюдавания период цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,06 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика достига до 0,25 лв./литър. В осем области цените на продукта в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ с до 0,14 лв./литър.

Средно за страната, цените на дребно на слънчогледовото олио в ГТВ са с 0,36 лв./литър по-високи от цените на едро, а тези в ДТО – с 0,42 лв./литър. Най–голяма разлика между цените на едро и на дребно на продукта се отчита за големите супермаркети в Монтана – 0,62 лв./литър, а за по-малките магазини в Плевен – 0,67 лв./литър.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...