Акценти
Начало / Икономика / В Левски успешно реализираха екопроект за оводняване на стари речни корита

В Левски успешно реализираха екопроект за оводняване на стари речни корита

Община Левски приключи изпълнението на проект „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие в защитена зона Обнова-Карамандол”, финансиран по ОП „Околна среда 2007-2013г.”.

Изпълнението на проекта стартира през 2012 г. и след приключването му Община Левски вече има три съоръжения за оводняване на старите корита на р.Осъм и възстановяване на  флората и фауната в прилежащите й територии , каквато е и целта на проекта, отчете кметът на общината Любка Александрова на заключителната пресконференция.  Тя благодари на експертите от Община Левски и  изпълнителите за успешното приключване на проекта.

Jpeg
Jpeg

 Вероника Славова – гл. експерт в Дирекция ”Градоустройство, архитектура и хуманитарни дейности” в Община Левски представи дейностите,  преминали  в седем етапа на развитие. Разяснени бяха  екологичните, социални и икономически ползи от опазването на биологичното разнообразие в района , които ще станат очевидни в близките  години.

Общият бюджет по проекта е в размер на около 650 000.00 лв, като 85% от средствата са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 15% са чрез национално публично финансиране.

Възстановяването на коритото на р. Осъм и прилежащите територии, разположени предимно по средното и долното течение на реката, които са с голяма природозащитна стойност и богато биоразнообразие е основна цел на проекта. Предприетите хидротехнически мерки ще спомогнат за възстановяне на естествения природен баланс в защитената зона и ще доведат до опазване и възстановяване на местообитанията в нея.

IMG_0169екопроект община левски

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...