Начало / Култура / Възпоменателно тържество за Георги Черкелов организират в Ъглен

Възпоменателно тържество за Георги Черкелов организират в Ъглен

По случай 85 от рождението на изтъкнатия български актьор Георги Черкелов в село Ъглен подготвят възпоменателно тържество.  То ще се състои на 12 юли. Организатори са Кметство Ъглен и местното читалище „Отец Паисий”.

Възпоменателното тържество ще започне с отслужване на света литургия в местния храм „Св. Архангел Михаил” в 10 часа. Час по-късно, в 11 часа, в салона на читалището ще започне тържествения концерт.

Георги Черкелов е роден на 25 юни 1930 г. След като учи 3 години право в Софийския университет, решава да завърши ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”. През 1956 се дипломира със специалност актьорско майсторство и режисура. Започва кариерата си като артист във Врачанския театър. Играл е също така и на сцените на Младежкия,Сатиричния и Народния театър. От 1985 до 1990 е директор на Плевенския драматичен театър, докато продължава да играе в Народния театър „Иван Вазов“. Режисьор е на постановките „Полет над кукувиче гнездо“, „Спасителят в ръжта“, „Хъкълбери Фин“, като на последните две сам прави и сценичните адаптации.

Незабравими са изпълненията му в ролите на Крал Лир, Ричард II, Сократ, Хлудов. А дебютната му роля в киното – Богдан Велински от сериала „На всеки километър”, е една от най-запомнящите се в българското кино.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...