Акценти
Начало / Култура / Възпитаници на школа „Колорит“ участваха в детски пленер в Хонг Конг

Възпитаници на школа „Колорит“ участваха в детски пленер в Хонг Конг

20140902-221412.jpg

От участие във Втория международен детски пленер в Хонг Конг се завърна творческият екип на арт школа „Колорит” – Плевен. Школа „Колорит” бе избрана като една от най-добрите 20 арт школи и училища по изкуствата измежду стотици участници от 50 страни от цял свят в конкурса за рисунка в Хонг Конг на тема „Фестивал”. Тази Специална награда за колекцията от творби даде право на ръководителя на школата Майя Ананиева и трима малки художници да вземат участие в престижния международен форум. България бе представена от 16-годишните Апостол Савов и Наталия Гаврилова, и 18-годишната Йоанна Диму.
От 24 до 31 август 2014г. 75 деца от 20 страни под ръководството на своите арт педагози рисуваха всеки ден различни забележителни архитектурни обекти в Хонг Конг, както и атрактивни рибарски селища в залива. По предварително зададена тема – „Цветя от моята Родина” , всички участници рисуваха характерни за своята страна цветя, които бяха изпратени онлайн на организаторите, месеци преди арт събитието, разказа Майя Ананиева. Всички рисунки са отпечатани като пано върху тениските, които са задължителен екип на всички участници.
По време на форума е представена и изложба на открито с оригиналите на нарисуваните цветя, заедно с техните автори. На откриването на форума са връчени и индивидуалните наградите от конкурса за рисунка на тема ”Фестивал”. Плевенските малки художници получиха два Сребърни приза, четири Бронзови приза и три сертификата за високи постижения.

20140902-221452.jpg
На Гала вечерята и официалното закриване на международния форум в „Gold Coast Hotel” всички участници бяха облечени в национални костюми на своята страна, което внесе допълнително много настроение и неповторимост на събитието, разказа още Майя Ананиева. Организационният комитет, Фондацията за млади художници и спонсорите на международния форум са поздравили децата и техните арт педагози за изключително успешното им представяне. Всички участници са удостоени със Сертификати, а в лятната градина на хотела са показани най-добрите творби, създадени на пленера, научихме още от ръководителката на плевенската арт школа, която обобщи, че за всеки един от участниците на пленера в Хонг Конг това е сбъдната мечта, приказно преживяване и нови перспективи.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...