Начало / Образование / Възпитаници на Езиковата бяха на училище във Франция

Възпитаници на Езиковата бяха на училище във Франция

За част от 11-токласниците на ГПЧЕ Плевен, които изучават френски език, пролетна ваканция нямаше, тъй като те бяха на училище … във Франция. Плевенските деца бяха на ученически обмен в професионална гимназия „Етиен Оемишен” – гр. Шалон-ен-Шампан, а посещението е част от международния многостранен проект „Млади европейци за едно по-добро бъдеще” – секторна програма Коменски, спечелен от преподавателя по математика в гимназията Марияна Крачунова.

Плевенските ученици и ръководителите им Грета Димова – помощник-директор, учител по английски език и Калина Пиркова – старши учител по френски език, имаха възможност в рамките на една седмица да се запознаят с френската образователна система, присъствайки в часове по математика, история, английски език, информатика и информационни технологии, физика, френски език, физкултура. Те наблюдаваха  работата по проекти за електрическа кола, говоряща елка за незрящи и робот- прахосмукачка. Възпитаниците на ГПЧЕ празнуваха Великден заедно с приемните семейства на френските си съученици и научиха традициите за празника.

Интересна за домакините пък е била презентацията на българските им гости, даваща представа за България, за Плевен и за Езиковата гимназия, за българските традиции и обичаи. Френските ученици взеха активно участие при декориране на яйца и направата на мартеници.

Незабравим за плевенските деца ще остане приемът в кметството Шалон-ен-Шампан, както и посрещането от страна на кмета на града, Бруно Бург-Брок, който изрази задоволство от активното участие на младите хора в европейски проекти, работейки за едно всеобщо по-добро бъдеще.

Плевенските ученици наблюдаваха съвременния спектакъл „Супер Хамлет” в известната опера в град Реймс. Произведението бе представено като кино-театър. Те имаха за задача да напишат след това прессъобщение за него и да споделят впечатленията си на френски език за сайта на гимназията.

Посещение във Франция без обиколка на забележителностите в столицата не може да се случи, затова в Париж възпитаниците на ГПЧЕ видяха най-известните паметници – катедралата „Сакре Кьор“, Айфеловата кула, „Нотр дам“ и Триумфалната арка.

От 5 до 12 май ГПЧЕ Плевен ще е домакин на четвъртата международна среща по един от спечелените от Марияна Крачунова два проекта Коменски и по този повод в момента тече трескава подготовка за посрещането на 54 гости от Белгия, Дания, Италия, Испания, Литва, Франция, Турция. С особено вълнение и нетърпение всички очакват тържественият концерт на талантите на Гимназия с преподаване на чужди езици Плевен, който ще се проведе на 8 май от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане”. Концертът е по случай празника на училището и Деня на Европа.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...