Начало / Общество / Възможни са съществени повишения на речните нива

Възможни са съществени повишения на речните нива

Въз основа на метеорологичната прогноза от НИМХ – БАН са възможни повишения на реките в Западна и Централна България, като на места се очаква тези повишения да са съществени, предупреждават от Басейнова дирекция – Плевен.

В Дунавския басейн, в резултат на прогнозирани валежи, днес са възможни краткотрайни повишения във водосборите на реките Искър, Вит, Осъм и Янтра. Според моделираните водни количества за р. Искър на 30 юни, 1 и 2 юли речното ниво ще е около средната многогодишна стойност, но под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра прогнозираните водни количества от днес до четвъртък ще бъдат над средно многогодишната стойност. Възможни са краткотрайни повишения във водосбора на реката. Водните количества ще са под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом, в долното течение на реката днес, утре и в четвъртък речното ниво ще бъдe около и над средно многогодишната стойност. Възможни са незначителни повишения във водосбора.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес отново ще има превалявания, главно в Западна и Централна България те ще са по-интензивни и придружени с гръмотевици в следобедните часове. Преобладаващите количества на валежа ще са 5-15 л/кв.м, на отделни места в Централна България и планините – между 20 и 30 л/кв.м. В източните райони превалявания са малко вероятни. В сряда на места, главно в Западна България, ще има валежи. Очаквани количества – между 10 и 15 л/кв.м., на отделни места до 20-25 л/кв.м. В четвъртък, главно в Североизточна България, ще има валежи, количества – между 5 и 10 л/кв.м., в отделни райони там и повече – до около 20 л/кв.м.

През изминалото денонощие (от 8 ч. на 29 юни до 8 ч. на 30 юни) водните количества на по-голямата част от наблюдаваните реки са около и над праговете за средни води. В Дунавския басейн значителни повишения са регистрирани в поречието на река Осъм с + 90 см и с + 188см при градовете Троян и Ловеч

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...