Акценти
Начало / Общество / Всички пътни знаци ще бъдат подменени със светлоотразяващи до май 2016 г.

Всички пътни знаци ще бъдат подменени със светлоотразяващи до май 2016 г.

пътни знаци

С гратисен период до 1 май 2016 г. се изисква всички пътни знаци в страната да бъдат подменени със светлоотразяващи. Това е предвидено в одобрените днес от правителството промени в Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата, съобщават от правителствения пресцентър. В съответствие с измененията, някои пътни знаци, когато се поставят на участъци с концентрация на пътнотранспортни произшествия, могат да имат допълнителен контур или основа с жълтозелен флуорисцентен светлоотразителен фон, предвиждат още промените.

Въвежда се също задължително изискване зелената светлина, която разрешава преминаване през платното за движение на пешеходците, да се съпровожда от звуков сигнал за улеснение на незрящите пешеходци. Регламентира се и монтирането на устройство за отчитане на времетраенето, в обратен ред, на зеления и на червения сигнал на кръстовища с интензивно движение.

С промените се въвеждат и два нови пътни знака – за обозначаване на началото и края на скоростните пътища, както и знак, който указва пътните участици с видеоконтрол

Предвиден е отлагателен срок от 3 месеца за влизане на постановлението в сила, поради необходимостта от разработване на нови въпроси за изпитни тестове и промени в учебната документация, по която се извършва обучението на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...