Акценти
Начало / Култура / Връчиха статуетките на отличените с годишната награда „КДК-Арт”

Връчиха статуетките на отличените с годишната награда „КДК-Арт”

На сдържана церемония във фоайето на Драматичен театър „Иван Радоев” в Плевен тази вечер бяха връчени традиционните годишни награди за постижения в областта на културата „КДК – Арт“. Те се връчват в четири раздела – театър, литература, музика и изобразително изкуство. Връчва се и една награда за меценатство.

Церемонията откри председателят на Клуба на дейците на културата в Плевен – Кольо Попов, който е инициатор за връчването на наградите. Той припомни, че награждаването се провежда от 1997 г. насам с кратки прекъсвания и припомни имената на някои от досегашните носители на отличието – все известни и уважавани имена в областта на културния живот в Плевен. Тон на церемонията зададе водещата Мариета Калъпова, която рецитира прекрасното стихотворение на Жак Превер „Как да нарисуваш портрет на птица”.

Връчването на статуетките, изработени от скулптора Красимир Рангелов, започна с радел „Театър”. Награденият е актьорът Георги Ангелов. Наградата му връчи кметът на Плевен проф. Димитър Стойков. Георги Ангелов благодари за това, че са го номинирали за отличието. Благодари на директора на Драматичния театър Илко Иларионов и на режисьора Димо Дешев за прекрасната им съвместна работа през този творчески сезон и обеща да продължи да бъде на сцената и да играе. Няма да се обидя, ако пак ме наградите, завърши с усмивка Георги Ангелов.

Другите номинирани в раздел „Театър” бяха Мариян Стефанов и Цветелина Кирилова.

Статуетката в раздел „Литература” отиде при Димитър Цанов. Тя му бе връчена от поетесата Весела Димова. Конкуренция на Димитър Цанов в този раздел му бяха две дами – Лалка Павлова и Христина Комаревска.

Отличието в раздел „Музика” обяви председателят на журито Ванко Найденов. Наградата „КДК-Арт” беше присъдена на цигуларя Чавдар Вълков, който не присъства на церемонията. Ванко Найденов обаче подчерта, че Чавдар Вълков е сред най-добрите музиканти в Плевен и напълно заслужено получава отличието. Когато го видя лично ще го поздравя отново за наградата, обеща той. Номинирани в този раздел са още Деян Павлов – диригент на Плевенска филхармония, и Иво Данчев – тромпетист.

В раздел „Изобразително изкуство” наградата беше връчена на Нина Петрова. Тя прие статуетката от нейния автор Красимир Рангелов. Заедно с Нина Петрова в този раздел бяха номинирани Драгомир Райчев и Павлин Ковачев.

Статуетката за меценат на годината беше присъдена на Даниела Гонкова, която също не присъства на церемонията.

За доброто настроение на присъстващите тази вечер се погрижиха с изпълненията си Снежана Димитрова и Дани Месса.

Журито, което тази година определи носителите на наградите „КДК- АРТ”, беше с председател Ванко Найденов и членове Георги Стойков, Димо Дешев, Асен Антонов и Красимир Рангелов. Награждаването се организира с подкрепата на Община Плевен, която е подсигурила средствата за статуетките на отличените дейци. От тази година е възстановена и паричната награда към отличията.

Следваща Предишна
IMG_1287Кольо Попов
IMG_1304награда за литература
IMG_1316Нина Петрова
IMG_1293проф. Димитър Стойков
IMG_1310Ванко Найденов
IMG_1319дует
IMG_1290Мариета Калъпова
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...