Начало / Култура / Връчиха наградите на победителите от конкурса за фотография и рисунка на „Европа директно” – Плевен /галерия/

Връчиха наградите на победителите от конкурса за фотография и рисунка на „Европа директно” – Плевен /галерия/

конкурс Европа директно Плевен (2)

На церемония в Къщата на художниците в Плевен днес бяха връчени наградите на победителите в конкурса за фотография и рисунка, организиран от Информационния център „Европа директно” в Плевен. Той е най-младият в международната мрежа от информационни центрове в Европейския съюз, чийто общ брой вече е 500, обяви в началото на церемонията Катя Божикова. Тя припомни, че информационните центрове „Европа директно” имат задачата да  предоставят информация и да подпомагат гражданите по всякакви въпроси, свързани с ЕС. И организират събития, които да напомнят за бащите, поставили началото на ЕС преди повече от 50 години  с мечтата за Европа на мира и без войни, подчерта Катя Божикова и допълни, че конкурсът  „Моето населено място – част от европейския дом” е е част от тази глобална идея на информационните центрове „Европа директно”.

Конкурсът се проведе в два раздела – рисунка и фотография, и творби са получени от почти всяко селище в област Плевен. А възрастовият диапазон на участниците е много голям – най-малкият е на 11 години, а най-възрастният – на 67. Другата приятна изненада за организаторите е, че са изпратени творби от цяла България.

конкурс Европа директно Плевен (3)

Наградите на победителите в двата раздела връчи изпълнителният директор на Обществен фонд „Читалища” – Даниела Димитрова. Преди това тя разказа притча, чиято мъдрост е в това, че всичко е в нашите ръце. Тя благодари на всички участници в конкурса, които са им дарили своите истини, събрани в рисунка или снимка, и пожела на тези, които сега не са наградени, догодина да стигнат до своята церемония по награждаването на тяхната творба.

конкурс Европа директно Плевен (4)

В раздела за рисунка отличените са трима плевенски млади автори. Първа награда спечели Христина Дейчева, втора – Родислав Бебенов, а трета – Цветан Кръстев. С поощрение за рисунка е  отличена 11-годишната Мария Димитрова от село Биволаре.

В раздел фотография журито единодушно присъди първа награда на снимката “Поглед към бъдещето” на Елисавета Консулова от Пловдив. В Европейската столица на културата за 2019 отива и третата награда за фотографията “Щастливо лято” на Теодора Колева. Втора награда за фотография спечели фото-кадърът “Безгрижно лято” на Бистра Гаврилова от с. Петокладенци, Община Белене.

конкурс Европа директно Плевен (5)

Поощрителни награди за фотография получиха най-младият участник Чавдар Лалов (14 години) от Плевен, Димитринка Гетова от с. Победа, Община Долна Митрополия, и Емилия Димова от Червен бряг.

конкурс Европа директно Плевен

конкурс Европа директно Плевен (6)

конкурс Европа директно Плевен (7)

конкурс Европа директно Плевен (8)

конкурс Европа директно Плевен

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...