Акценти
Начало / Общество / Връчиха званията „Почетен гражданин на Плевен” на кмета на Ростов на Дон, на Андрей Романов и арх. Христо Ковачев

Връчиха званията „Почетен гражданин на Плевен” на кмета на Ростов на Дон, на Андрей Романов и арх. Христо Ковачев

Михаил Чернишев

Званията „Почетен гражданин на Плевен” получиха тържествено кмета на Ростов на Дон Михаил Чернишов, Андрей Романов, кмет на Плевен в периода 1971-1979, и арх. Христо Ковачев. Почетните грамоти и златни значки бяха връчени на тържествена церемония по повод празника на Плевен в Драматичния театър. Отличията поднесоха председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов и кметът на града проф. Димитър Стойков. Чернишев изтъкна позитивите от половинвековното сътрудничество между побратимените градове Плевен и Ростов на Дон, поздрави ръководството на Общината за стартиралите проекти, които допринасят за модерната визия на града, и честити на всички присъстващи празника. От своя страна той връчи на проф. Стойков стилен плакет с гербовете на двата побратимени града.

Андрей Романов

Своя почетен знак прие лично и Андрей Романов, а арх. Христо Ковачев беше извинен от свой представител, че е възпрепятстван да присъства.

Звъника - Духов оркестър

С посрещане на знамената на Република България, на Европейския съюз и на Плевен, водосвет и изпълнения на родния химн и този на обединена Европа от хор „Звъника” и Общинския духов оркестър започна днешното честване на празника на града. Сред официалните гости бяха народни представители, общински съветници, бивши кметове, делегации от Москва, Ростов на Дон, Полша, Македония.

кмет Димитър Стойков

Лицата на Плевен са много, посочи в приветственото си слово кметът проф. Димитър Стойков, като изброи културни и исторически забележителности и личности, допринесли за настоящия облик на града. И добави, че е дошло време, в което „всички трябва заедно да се хванем за ръце и да работим”, защото „новият Плевен вече се ражда” и се нуждае от грижата и обичта на всички свои жители.

кмет Театър

Областният управител Илиян Йончев посочи, че в годините назад пролетният панаир в града се е провеждал в третата седмица на май – най-хубавия месец от годината. Той поздрави присъстващите и с Международния ден на семейството, който се отбелязва на 15 май, и направи паралел между здравите семейства и здравите общества. На 15 май през 1970 г пък излиза последният албум на групата Бийтълс – „Let it be” („Да бъде“), припомни интересен факт той и пожела Плевен да бъде такъв, какъвто всички го виждат в мечтите си.

театър

Беше прочетен поздравителен адрес от името на президента Росен Плевнелиев. Поздравителни адреси за празника на града са получени още от народните представители от БСП Васил Антонов, Петър Дулев и Димитър Кочков, от партия ГЕРБ, от кметовете на Кайзерслаутерн и Горни Милановац, Сърбия, както и от Янка Такева от учителския синдикат.

Северняшки ансамбъл

Кулминацията на празника бяха изпълненията на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци и на Ансамъл „Дон” от Ростов на Дон.

Ансамъл Дон

Ансамбъл Дон

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...