Начало / Любопитно / Военнослужещи от Учебна авиационна група „Георги Бенковски” унищожиха невзривен боеприпас

Военнослужещи от Учебна авиационна група „Георги Бенковски” унищожиха невзривен боеприпас

корозирал боеприпасВоеннослужещи от Учебна авиационна група „Георги Бенковски” днес са обезвредили и унищожили невзривен боеприпас,  открит в Горни Дъбник, област Плевен, съобщават от Учебната авиационна група.

Артилерийският снаряд е бил открит в таванското помещение на читалище „Просвета”. Служители на РУП – Долни Дъбник веднага отцепват района и го охраняват до пристигането на военнослужещите.

„Формирование за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси” към Учебна виационна група „Георги Бенковски” е активирано по заповед на Командира на ВВС и положителна резолюция на Началника на отбраната, уточняват от Учебната група.

Специалистите старши сержант Димитър Бетов и офицерски кандидат Даниел Дафинов са идентифицирали и внимателно са анализирали боеприпаса – силно корозирал снаряд с диаметър 80 мм и дължина 200 мм, без видими надписи и маркировка. При стриктно спазване на мерките за безопасност боеприпаса е транспортиран на безопасно за населението място и унищожен чрез взривяване.

При изпълнението на задачата военнослужещите са показали висок професионализъм при неутрализиране на рискови за населението ситуации.

 

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...