Начало / Политика / Владислав Николов, ГЕРБ: Промените в Изборния кодекс доведоха до много недействителни бюлетини на тези избори

Владислав Николов, ГЕРБ: Промените в Изборния кодекс доведоха до много недействителни бюлетини на тези избори

Владислав николов

Направените промени в Изборния кодекс водят до объркване на избирателите и резултат от това е големият брой недействителни бюлетини, коментира днес на пресконференция председателят на областния щаб на ГЕРБ за област Плевен Владислав Николов. В подкрепа на думите си той съпостави броя недействителни бюлетини от провелия се на 5 октомври избор за народни представители и броя на недействителните бюлетини от изборите през 2013 г. В област Плевен, при избирателна активност 47.87% тази година, недействителните бюлетини са 8 415, а миналата година те са близо два пъти по-малко – 4 591, при избирателна активност 50.79%. Основният брой невалидни бюлетини са заради посочване единствено на преференция, без да е отбелязана за коя партийна листа се отнася, обясниха на пресконференцията.

Нужна е промяна в Изборния кодекс, убедени са от ГЕРБ – Плевен, но смятат, че все още българският избирател не е дозрял за напълно мажоритарен вот.

Владислав Николов отчете ръст в подкрепата за ГЕРБ в област Плевен, като посочи, че убедително печелят в общините Гулянци, Долна Митрополия, Кнежа, Левски, Червен бряг. Николов специално коментира резултатът им в Пордим, който е абсолютно равен с получените гласове за БСП – по 559 гласа за двете партии. Този феномен трябва да бъде обсъден и да вземем мерки да бъде променен, заяви Николов.

Той подчерта, че в Община Плевен са постигнали съкрушителна разлика над БСП, като ГЕРБ вече има убедителна подкрепа и в малките селища. Владислав Николов специално отбеляза, че печелят основно в селища с предимно български етнос.

Като цяло резултатите на ГЕРБ в област Плевен от последния вот са добри, но общ проблем е ниската избирателна активност, отбеляза Владислав Николов. Ако избирателната активност продължава да намалява със същите темпове, ще е все по-трудно да се сформира устойчиво, стабилно правителство, коментира той. И допълни, че в преговорите за съставяне на правителство ГЕРБ, като национално отговорна партия, търси коалиция на база на програми.

Прочетете също:

Как се разпределят мандатите от Плевен в 48 НС

Деветте мандата от област Плевен в 48 НС се разпределят между шест от партиите, преминали ...