Акценти
Начало / Избори / Избори 2015 / Вие сте инициативни, но бъдете и взискателни към кмета, каза Георг Спартански на срещата си с младежи от Плевен

Вие сте инициативни, но бъдете и взискателни към кмета, каза Георг Спартански на срещата си с младежи от Плевен

„Кмет на хората и сред хората! Кметът не трябва да е виртуален и да блести със своето отсъствие от общинските дела, или пък обратно – да си стои в кабинета по цял ден. Дневният ред на обществото и очакванията на хората трябва да се превърнат управленска програма на кмета.”

„Ако  вие – младите виждате смисъл и имате възможности за развитие, ще се върнете в Плевен. Сега не ви  предлагат нищо.” –   каза Спартански и се обърна с призива: “Имате шанса да сте свободни граждани и активно да променяте града ни! Използвайте го! Търсете и защитавайте правата си!“. Без вас, без младите, Плевен като град, ние като общество и България като държава нямат бъдеще. Няма магическа рецепта за оцеляването ни като град, нация и държава – трябва да си повярваме, да имаме волята и куража да преобърнем негативната тенденция на евакуация от Плевен и България. Ще бъде трудно и тежко, но си струва да опитаме. Можем! За младите е важно веднъж да видят, вместо сто пъти да чуят. В този смисъл за тях е по-важно да видят построена една скейтборд-рампа, място за рисуване с графити или детска площадка с люлки в междублоковите пространства, отколкото да им проглушиш ушите с грандиозни обещания за 10 детски градини, 20 ясли или 30 завода”- коментира Георг Спартански.

Георг Спартански 1

Срещата продължи в диалог, в който кандидатът за кмет от МК “Плевен може – Плевен побеждава“ отговори на въпроси и прие предложения и идеи. Ето и част от тях:

Ще практикувате ли професията си, ако бъдете избран за кмет?

Г.Спартански: Категорично не. Законът  го забранява. Кметът няма свободно от работа време, той не е чиновник – той е кмет по 24 часа на ден, без почивен ден, 365 дни в годината, за 4 години. Категорично обаче ще ползвам знанията, натрупани с практика в областта на правото за 25 години.

Вярно ли е, че сегашният кмет работи на още 2 места?

Г.Спартански: Да. Това е противозаконно. Преди 3 г. сезирахме ОИК, но нищо не последва след сигнала, над Стойков бе разпънат широк политически чадър. Жалко и срамно е, когато държавен орган робува на тяснопартийни интереси… Всъщност, провалите на управлението след това са логична последица от самочувствието, че си извън закона и над него…

Как ще се справите с проблема с бездомните кучета?

Г. Спартански: По-лесно е да спазваш закона, отколкото да го заобикаляш. Всичко е разписано в него, но трябват постоянни и целенасочени, а не кампанийни усилия. Трябва воля и постоянство – нещо, което не забелязах в досегашното управление на общината. Трябва обаче и гражданите да съдействат. Не може да зарязваш на улицата доскорошния си домашен любимец, защото вече ти е омръзнал или нямаш възможност да се грижиш за него… Не са виновни животните за грешките на хората…

Как ще коментирате мръсните улици, неподдържаните паркове и градини, дупките но улиците?

Г.Спартански: По отношението към мъртвите, животните и природата личи какви човеци  и стопани сме, какво е обществото, в което живеем. Няма проспериращо общество с неподдържани паркове за отдих и гробищни паркове, с мръсни и разбити улици… Трябва нова визия за града ни. Трябва воля тя да бъде наложена и контрол, с който да бъде поддържана. Вярвам,че ще постигнем всичко това. Заедно!

Георг Спартански

Как преценявате състоянието на спорта? Оставаме с впечатление, че се  унищожава тенденциозно.

Г.Спартански: С една дума – лошо. Спортните съоръжения и материалната база са в недобро състояние. Преди няколко години правителството отпусна целево на Община Плевен 300 000лв. за ремонт на стадиона, но нямам впечатление за какво бяха похарчени парите – видимо нищо не се промени… Остава въпросът – къде са парите? Зала „Балканстрой” също е в  лошо състояние. Пистата за лека атлетика на стадион ”Плевен” пък е просто опасна за здравето,на нея не може да се тренира. Спешна е необходимостта от подобряване на спортните съоръжения и ефективното им използване, а едва след това вече ще очакваме подобряване на  постиженията на нашите отбори и спортисти, с които преди години плевенчани заслужено се гордеехме.

Сегашният кмет не се среща с гражданите, не го виждаме сред нас. Ако станете кмет ще имаме ли достъп до Вас?

Г.Спартански: Да! Ще съм на улицата, сред хората – нещо, което съм правел и досега. Плевен има крещяща нужда от управление с човешко лице. Досегът с живия живот ти дава информация за проблемите и очакванията на обществото, а оттам и предприемане на адекватни управленски решения. Правете своите предложения, бъдете критични и взискателни. Властта трябва да бъде поставена под постоянно напрежение и контрол, за да бъде максимално ефективна в работата си.

Какво ще направите за развитие на икономиката?

Г.Спартански: Дълбоко съм убеден, че кметът  не трябва да прави личен бизнес. От смесването на политиката с бизнеса сме стигнали до този хал, на който сме. Местната власт трябва да „отваря вратите” за бизнеса и неговите инвестиции, а не да го притиска, рекетира, изнудва. Да премахва административните пречки пред него, да осигурява на бизнеса всички необходими условия – комуникации и инфраструктура, за да се  развива той, а не да го гони от Плевен. Така се изгражда доверие. Тогава ще има инвестиции, ще бъдат разкрити нови работни места, ще се повиши качеството на живот на хората. За плевенския бизнес – равни условия с другите! Общината не трябва да е мащеха за плевенските фирми!

„Почтено управление, професионализъм, прозрачност и публичност в общинските дела, практични резултати за плевенчани” – с тези думи  завърши дискусията с младежи от Плевен кандидатът за кмет от МК „Плевен може- Плевен побеждава“ Георг Спартански.

IMG_3882

купуването и продаването

 

Прочетете също:

Рекорден брой подадени сигнали за нарушения на изборите в Плевен

Рекорден брой сигнали са били подадени за нарушения по време на местните избори в област ...