Акценти
Начало / Култура / Велко Кънев днес щеше да навърши 66

Велко Кънев днес щеше да навърши 66

Кръстьо Никифоров от пиесата „Великденско вино“ и още ролиВелко Кънев във филмите „Оркестър без име“, „Бой последен“, „Матриархат“, „Мъжки времена“, „Бон шанс, инспекторе!“, „Да обичаш на инат“ – това са част от образите, които създаде обичаният български актьор Велко Кънев, който днес трябваше да навърши 66.
Велко Кънев е роден в Елхово през 1948 г. Завършва актьорско майсторство в класа на Апостол Карамитев и само шест години след това, през 1979 г., е приет в трупата на Народен театър „Иван Вазов“.
Той е изиграл над 40 роли в театъра. За ролята си във „Великденско вино“ получава „Аскеер” за водеща мъжка роля през 1994 г. През 2007 г. за „Даскал“ от Жан-Пиер Допан печели втора награда на Международния фестивал на моноспектаклите „Монокъл“ в Санкт Петербург. През 2008 е поканен в Царете на комедията. На 2 октомври същата година е удостоен с орден Св. св. Кирил и Методий първа степен, за заслуги в областта на културата и изкуството. На същата дата Велко Кънев отпразнува своята 60 годишнина на сцената на Народния Театър с премиерата на моноспектакъла „Дванадесет разгневени монолога“.
Заедно с Георги Мамалев и Павел Поппандов създават и групата НЛО, с която издават няколко плочи, които се ползват с голям успех. Проектът им по-късно прераства в телевизионното предаване клуб НЛО.
Велко Кънев почива на 11 декември 2011, на 63-годишна възраст, след тежко и продължително боледуване.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...